Zegrean: Parlamentul să ţină seama de recomandări, se riscă o Constituţie cu texte defecte

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, duminică, la finalul dezbaterilor privind proiectul de revizuire a Constituţiei, că este alegerea parlamentarilor dacă vor ţine cont de recomandările judectătorilor, dar că se riscă o Constituţie cu texte defecte.

263 afișări
Imaginea articolului Zegrean: Parlamentul să ţină seama de recomandări, se riscă o Constituţie cu texte defecte

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Zegrean a declarat că în maximum două săptămâni se va redacta şi motivarea Curţii cu privire la proiectul de revizuire, precizând că este vorba despre o decizie care va avea mai mult de o sută de pagini, în condiţiile în care raportul a avut în jur de 400 de pagini.

"Sperăm ca cei care sunt îndreptăţiţi să hotărască cu privire la modificarea Constituţiei şi Parlamentul să ţină seama de ce am spus noi, aici", a spus Zegrean.

El a adăugat că, acolo unde "sunt obligaţi să ţină seama" de recomandările Curţii, se vor face verificări, când legea va veni din nou la CC, dacă se respectă decizia Curţii sau nu.

"În rest, este alegerea lor să ţină seama sau nu de recomandările făcute", a apreciat Zegrean, adăugând că, dacă nu se va ţine seama de aceste recomandări, se riscă "să iasă o Constituţie cu texte defecte, cu texte necorelate între ele, cu texte la care, într-un articol se spune că preşedintele face ceva, iar în alt articol că face premierul lucrul ăla".

"De accea am recomandat, sper că vorbim între oameni civilizaţi şi oameni cu mintea la purtător şi se va ţine cont de lucrurile astea", a adăugat Augustin Zegrean.

Preşedintele Curţii Constituţionale a mai arătat că revizuirea Constituţiei merită făcută, şi pentru un articol, dacă acesta trebuie modificat.

Zegrean a mai spus că analiza judecătorilor s-a făcut în 25 de ore de discuţii, începând de vineri, rezultatul deliberărilor urmând a fi comunicat preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.

Augustin Zegrean a menţionat că în cazul unor texte din propunerea de revizuire s-a propus declararea lor ca neconstituţionale şi eliminarea din propunerea de Constituţie, în cazul altora făcându-se recomandări de modificare sau de corelare a textelor.

Preşedintele Curţii Constituţionale a explicat că este nomal ca judecătorii să facă aceste recomandări, pentru că de aceea au fost sesizaţi. "Nu putem să trecem cu vederea dacă se fac greşeli de punere în text, de corelări între texte", a spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici