Zegrean: Verificăm nu doar limitele revizuirii, ci şi respectarea principiilor constituţionale

Preşedintele CC, Augustin Zegrean, a declarat, vineri, înaintea şedinţei în care este analizat proiectul de revizuire a Constituţiei, că judecătorii constituţionali nu vor verifica doar limitele revizuirii, ci şi respectarea principiilor constituţionale, comentând astfel menţinerea bicameralismului.

489 afișări
Imaginea articolului Zegrean: Verificăm nu doar limitele revizuirii, ci şi respectarea principiilor constituţionale

Zegrean: Verificăm nu doar limitele revizuirii, ci şi respectarea principiilor constituţionale (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

"De la primul articol luăm fiecare articol în parte şi îl analizăm să vedem dacă corespunde cu limitele, dacă nu încalcă limitele revizuirii Constituţiei, dacă nu încalcă principiile dreptului constituţional, aşa că va fi mult de lucru", a declarat Zegrean.

El a fost întrebat dacă a observat, din dezbaterile publice de până în prezent, un punct slab al proiectului de revizuire.

"Nu vă pot spune, acum în dimineaţa asta nu vă pot spune. Mâine, dacă terminăm, vă pot spune toate punctele slabe. Sigur că am şi eu opinia mea, dar nu o pot sune înainte că nu este corect", a mai precizat preşedintele CC.

Zegrean a fost întrebat dacă menţinerea sistemului bicameral va fi o problemă, din prisma referendumului din 2009 pentru un parlament unicameral. "Nu noi suntem cei care trebuie să facem Constituţia, nu noi stabilim dacă se face parlament unicameral, bicameral. A fost un referendum, ştim rezultatul, hotărîrea le aparţine celor care fac proiectul şi celor care dezbat şi vor aproba Constituţia", a mai spus preşedintele CC.

El a menţionat că judecătorii constituţionali vor face recomandări nu doar în privinţa sistemului parlamentar, ci şi în alte privinţe, deoarece vor verifica "nu doar respectarea limitelor revizuirii Constituţiei şi ci respectarea principiilor constituţionale".

Curtea Constituţioanlă începe vineri dezbaterea proiectului de modificare a Constituţiei.

Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, anunţa, în 4 februarie, finalizarea textului iniţiativei de modificare a Legii fundamentale, ca urmare a reanalizării documentului, care va fi transmis Curţii Constituţionale şi Comisiei de la Veneţia.

Antonescu preciza că textul proiectului de revizuire a Constituţiei va fi înaintat Guvernului pentru a fi transmis Comisiei de la Veneţia, iar în paralel va fi înaintat Curţii Constituţionale.

"Principala noutate faţă de proiectul iniţial: mi se pare că am făcut un pas înainte în a diferenţia la nivel constituţional de această dată, sau deocamdată, atribuţiile celor două Camere în funcţie de aplicarea celor două meniri ale unui Parlament: legiferare şi control. Legiferarea direcţionată majoritar pe Camera Deputaţilor, controlul pe Senat", declara Antonescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici