Zgonea şi 46 de parlamentari propun ca 19 februarie să fie declarată „Ziua Brâncuşi”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, împreună cu 46 de deputaţi şi senatori propun, printr-o iniţiativă legislativă, declararea zilei de 19 februarie drept „Ziua Brâncuşi”, sărbătoare naţională, motivând că ar face astfel „o reparaţie morală”.

174 afișări
Imaginea articolului Zgonea şi 46 de parlamentari propun ca 19 februarie să fie declarată „Ziua Brâncuşi”

Zgonea şi 46 de parlamentari propun ca 19 februarie să fie declarată „Ziua Brâncuşi” (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

„Ar fi o reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea lui Brâncuşi de către statul român atunci când a vrut să doneze toată opera sa poporului român”, au precizat iniţiatorii proiectului de lege, în expunerea de motive, menţionând că „părintele sculpturii moderne”, Constantin Bâncuşi, s-a născut pe 19 februarie 1876.

Semnatarii proiectului de lege mai arată că Brâncuşi este considerat „unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, iar ziua naşterii sale este sărbătorită în toată lumea şi înscrisă în calendarul Cultural Universal”.

Proiectul de lege are un articol unic, potrivit căruia ziua de 19 februarie, „Ziua Brâncuşi”, este declarată sărbătoare naţională legală lucrătoare.

Proiectul de lege a fost iniţiat de parlamentari ai PSD, PNL, PC şi PLR şi urmează să fie analizat de Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici