(P) Anvelope: care este istoria lor, cum se fabrică şi care este viitorul

Anvelopele sunt cele care intră în contact direct cu solul, iar calitatea lor determină atât siguranţa şofatului, dar şi alte aspecte precum consumul de combustibil. Mare parte din anvelope sunt pneumatice, ceea ce înseamnă că aerul se află constant sub presiune. Până recent, exista o cameră, un tub interior, care era umflat cu aer, dar noul model de anvelope au un design prin care vidul se realizează cu jantele.

209 afișări
Imaginea articolului (P) Anvelope: care este istoria lor, cum se fabrică şi care este viitorul

(P) Anvelope: care este istoria lor, cum se fabrică şi care este viitorul

Robert Thomson, un inventator scoţian, a realizat primele anvelope pneumatice cu cameră de aer în 1845, dar designul era prea de viitor şi a fost ignorat. A u fost reinventate în anii 1880 de către un alt scoţian, John Boyd Dunlop, şi au devenit imediat foarte populare pentru biciclişti. Istoria oferă un exemplu excelent despre cum inovaţiile într-o altă industrie pot cauza schimbări majore în alta. Simpla evoluţie a industriei automobilelor a transformat industria cauciucului în Statele Unite în primii ani ai secolului 20. La sfârşitul secolului al 19-lea, industria cauciucului se concentra pe producţia de încălţări şi anvelope pentru biciclete sau trăsuri. Până la începutul Primului Război Mondial, cuvintele anvelope şi autoturisme erau practic sinonime în mintea publicului. Până în 1918, mai bine de 50% din vânzările de cauciuc erau formate din anvelope.

Creşterea vânzărilor a generat şi înfiinţarea unor noi companii producătoare de anvelope, unele dintre ele fiind foarte cunoscute în ziua de azi. Menţionăm Goodyear, Goodrich şi Firestone. În timp ce numărul de locuri de muncă a crescut, producţia de anvelope a crescut, totul fiind posibil datorită tehnologiei. Inovaţia fundamentală a fost robotizarea proceselor principale de producţie.

Procesul de producţie

Anvelopele pentru autoturisme sunt fabricate prin suprapunerea a mai multor straturi de cauciuc special formulat, într-o maşină specială care îi dă forma sa specială. Primul pas în procesul de fabricaţie este amestecul materialelor primare pentru a forma cuciucul. Sistemele de computere controlează reţetele variate de cauciuc şi substanţe pentru a obţine rezultatele dorite. Malaxoare gigantice amestecă toate ingredientele. Ulterior, sunt amestecate la căldură pentru a omogeniza materialul, iar după sunt amestecate din nou împreună cu alte substanţe pentru a forma materialul final. Compoziţia cauciucului depinde mereu de partea anvelopelor, pentru că fiecare parte are nevoie de altă reţetă. Cauciucul ”verde” este apoi modelat în ceea ce urmează să devină o anvelopă.

Testul în ceea ce priveşte calitatea începe încă de la materialele prime. În zilele de azi, orice producător de anvelope caută ca furnizorii de materii prime să testeze materialele pentru calitate înainte de a fi livrate. De obicei, aceştia vor încheia contracte cu furnizori care au certificate detaliate ale proprietăţilor şi compoziţiei materiilor prime. Pentru a se asigura, chimiştii companiilor de anvelope fac teste variate asupra acestor materiale. În timpul procesului de mixare a cauciucului, sunt luate probe şi testate pentru anumite proprietăţi, precum densitatea sau durabilitatea. Fiecare producător este responsabil de componentele utilizate în fabricarea de anvelope.

Când un nou model de anvelope este realizat pentru prima dată, sute de anvelope sunt extrase din producţie şi sunt supuse la zeci de teste, mare parte fiind de distrugere. Unele anvelope, de exemplu, sunt tăiate pentru a vedea dacă există bule de aer între straturile de cauciuc, în timp ce altele sunt presate incredibil de tare pentru a le determina rezistenţa. Unele sunt rulate la viteza mare pentru a vedea care este kilometrajul pe care îl suportă şi cât de repede se tocesc, lucruri ce ţin de performanţa anvelopelor. Există şi teste non-distructive, precum raze X, dar toate acestea trebuie făcute pentru a asigura calitatea anvelopelor şi singuraţa în timpul şofatului.

Îmbunătăţirile constante ale industriei cauciucului şi a modelelor de anvelope oferă mai multă rezistenţă, performanţe îmbunătăţite în condiţii extreme de vreme. Producătorii oferă acum şi garanţii de până la 30,000 de kilometri. Datorită faptului că sunt modelate şi testate de către calculatoare, anvelopele au caneluri asimetrice pentru a mări tracţiunea şi siguranţa pe teren umed sau pe zăpadă.

Inginerii experimentează, de asemenea, şi cu anvelope non-pneumatice care nu pot face pană pentru că nu conţin aer sub presiune. Aceste anvelope non-pneumatice ar fi practic o bucată de plastic gros ataşat la jante. Plasticul se curbează spre exterior de la jantă până într-un punct în care cauciucul este securizat de plastic pentru contactul cu drumul. Acest gen de anvelope opune mai puţină rezistenţă ceea ce înseamnă o economie mai mare la combustibil şi manevrabilitate superioară datorită ariei de contact mai mare dintre anvelope şi drum.

Anvelopele sunt, după cum spuneam, foarte importante pentru siguranţa noastră, indiferent de condiţiile meteorologice. De asemenea, trebuie să respectăm reglementările date prin lege în ceea ce priveşte utilizarea anvelopelor corespunzătoare sezonului în care ne aflăm. Mare atenţie la anvelopele all-seasons. Acestea nu sunt neapărat acceptate. Este foarte posibil ca poliţiştii să fie îngăduitori, dar acesta nu este un caz general valabil.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici