(P) Cum a devenit pokerul un fenomen global

101 afișări
Imaginea articolului (P) Cum a devenit pokerul un fenomen global

(P) Cum a devenit pokerul un fenomen global

Pokerul nu mai este de mult un simplu joc, ci a devenit un adevărat fenomen global, sute de milioane din oameni din întreaga lume alegând să se distreze astfel.

Încă din cele mai vechi timpuri, pokerul a fost un joc al oamenilor, indiferent de clasa socială sau de mediul din care proveneau.

Pokerul a fost transmis în întreaga lume de oamenii care călătoreau pe vapoare în secolul al XIX-lea, dar popularitatea sa a devenit mult mai mare după anul 1998, când a început o nouă eră. Atunci a avut loc primul turneu de poker online, iar pe măsură ce anii au trecut succesul acestui joc a devenit răsunător.

În plus, pokerul a evoluat mult şi este adaptat în funcţie de tiparul jucătorilor. Sunt diverse jocuri poker, de la arhicunoscutul Texas Holdem până la Omaha Hi, Omaha Hi Lo, 7 Card Stud, 7 Card Stud Hi/lo, BLAST sau SNAP.

Faptul că există atât de multe versiuni ale jocului şi turnee pentru toată lumea a contribuit la popularitatea pokerului. Adaptabilitatea în secolul vitezei a fost esenţială şi a ajutat pokerul să devină un fenomen global.

Un mare merit îl au operatorii de poker online, care au făcut ca jocul să rămână accesibil tuturor. Practic, poţi să te distrezi oricât de mic ar fi bugetul tău, deoarece sunt turnee şi jocuri pentru toate buzunarele.

În plus, de-a lungul anilor au fost numeroase exemple ale unor oameni care au început cu un hobby pe Internet şi au ajuns să urmeze o carieră profesionistă în poker. Inclusiv în România un show TV de succes a fost 888 Road to Vegas, în care oameni care au jucat online au ajuns în emisiunea de la B1TV şi au luptat pentru marele premiu.

Cum au arătat începuturile pokerului online

Prima cameră de poker online datează din anul 1998. Pe atunci, inclusiv conectarea la Internet era destul de dificilă, darămite să joci poker online alături de oameni din întreaga lume. La acest turneu, oamenii se conectau prin dial-up.

Ulterior au apărut tot mai multe camere de poker online, iar toată lumea s-a convins că acesta este viitorul. Pentru că activitatea era încă la început, din dorinţa de a atrage cât mai mulţi utilizatori noi, cei care câştigau sateliţii online urmau să se califice la World Series of Poker din Las Vegas.

Popularitatea pe care începea să o capete pokerul online devenea astfel tot mai mare. La World Series of Poker 2003, Chris Moneymaker s-a calificat dintr-un satelit online, dar apoi a reuşit să se impună în evenimentul principal, spre surprinderea tuturor. Anul următor, la WSOP au participat de trei ori mai mulţi oameni decât în 2003, impulsionaţi de succesul ce putea fi atins. Astfel, şi în 2004 mai mulţi jucători de la masa finală erau veniţi din calificările online, iar câştigător a fost Greg Raymer, cel care, de asemenea, a învăţat pokerul pe Internet.

Pe măsură ce anii au trecut, succesul pokerului online a ajutat acest joc să fie un fenomen global. Sunt creşteri de la an la an, iar în 2020 foarte mulţi operatori au înregistrat adevărate recorduri. Traficul pe multe platforme a fost de două ori mai mare decât în 2019, din ce în ce mai mulţi oameni fiind dornici să se distreze astfel.

Cine a inventat pokerul?

Mai multe popoare şi-au asumat invenţia pokerului, dar nu există nicio dovadă în acest sens.

Teoria cel mai des răspândită despre inventatorii pokerului este că se trage dintr-un joc persan denumit As Nas, ce data din secolul al 16-lea.

În schimb, francezii susţin că ei sunt inventatorii pokerului şi că se trage din ceea ce se numea "poque", iar francezii spun că ei sunt părinţii acestui joc, care s-ar trage din "pochspiel".

Totuşi, prima atestare a jocului de poker datează din anul 1829. În acel an, actorul şi scriitorul britanic Joseph Crowell a notat în propriul jurnal că a văzut, în estuarul râului Mississippi, mai mulţi emigranţi ce jucau poker.

În acele vremuri, jocul de poker avea destul de puţine lucruri în comun cu regulile din zilele noastre. Pe atunci, 20 de cărţi erau împărţite câte cinci, iar cei care considerau că au mâna cea mai bună pariau. Ulterior se întorceau cărţile şi cel care avea mana cea mai buna lua tot potul.

Cea mai populară versiune de poker, Texas Holdem, a fost inventată abia în anul 1925. Încă de atunci, jucătorii primeau două cărţi, iar restul de trei erau aşezate pe masă cu faţa în sus şi toţi jucătorii le foloseau pentru a-şi forma propria mână. După apariţia Texas Hold'em, jocul a devenit mult mai complex şi norocul nu a mai avut un rol atât de important, contând foarte mult şi abilităţile. Apoi, o altă bornă importantă s-a scris după anul 1970, când au început să aibă loc în Las Vegas turneele din circuitul World Series of Poker. Astăzi, pokerul este jucat de oameni simpli şi celebrităţi precum Ben Affleck, Cristiano Ronaldo sau Neymar.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
poker,
joc,
fenomen

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici