BNR poate lua în garanţie sedii de bănci greceşti în schimbul finanţării

Banca Naţională are pâr­ghii pentru a interveni în even­tua­litatea concre­ti­zării unor scenarii de criză an­tre­nate pe piaţa ban­ca­ră locală de situaţia din Grecia, înce­pând de la refinanţarea bilaterală a ti­tlu­­rilor de stat deţinute de băncile cu ca­pital elen şi până la preluarea în ga­ran­ţie a sediilor acestora în schimbul fur­nizării de lichidităţi, afirmă un oficial din sistemul bancar.

10 afișări
Imaginea articolului BNR poate lua în garanţie sedii de bănci greceşti în schimbul finanţării

BNR poate lua în garanţie sedii de bănci greceşti în schimbul finanţării (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

"BNR are mecanisme prin care poate acorda sprijin de lichiditate băn­cilor, inclusiv prin credite garantate cu active. În ultimă instanţă, după ce ar fi epuizate posibilităţile de finanţare prin operaţiuni repo bilaterale (n.red. - funizare de lichidităţi contra titluri de stat direct între BNR şi o anumită ban­că aflată în deficit de lichiditate), există şi posibilitatea garantării cu sediul, desigur cu o ajustare a valorii înregis­trate a acestuia."

Sursele citate susţin că evaluările actuale nu oferă suport pentru un sce­nariu în care filialele locale ale băncilor elene s-ar confrunta cu retrageri mari de fonduri din cauza unui efect de conta­giune cu tensiunea din Grecia. "Dacă este ceva de făcut va acţiona banca centrală ca autoritate de supra­veghere şi reglementare. Totul depinde de ce se întâmplă cu băncile-mamă, iar în Grecia există deja un mecanism de susţinere a grupurilor financiare în cadrul acordului de finanţare încheiat anul trecut cu FMI. Statul elen va intra cu capital dacă va fi nevoie", spun sursele citate.

Citeşte mai multe despre luarea băncilor greceşti în garanţie de către BNR pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici