Cea mai mare insolvenţă imobiliară: Cum s-a prăbuşit afacerea de 120 mil. euro a turnurilor Asmita Gardens

În 2007 dezvoltatorii proiectului Asmita Gardens din Bucureşti vindeau câte un apartament pe zi. În ultimele şapte luni, nu a mai fost vândut niciun apartament, astfel că proiectul a intrat în cel mai mare dosar de insolvenţă al pieţei imobiliare locale.

26 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare insolvenţă imobiliară: Cum s-a prăbuşit afacerea de 120 mil. euro a turnurilor Asmita Gardens

Cea mai mare insolvenţă imobiliară: Cum s-a prăbuşit afacerea de 120 mil. euro a turnurilor Asmita Gardens

Turnurile Asmita Gardens, care domină prin înălţimea lor de până la 24 de etaje platoul Văcăreşti din sudul Capitalei, au intrat la începutul săptămânii în insolvenţă la cererea băncii elene Alpha Bank, cea care a finanţat cu 70 de milioane de euro investiţia de 120 de milioane de euro în proiect.

În cele şapte blocuri cu aproape 800 de apartamente au fost vândute doar 365 de unităţi de către firma indiană Asmita şi fondul britanic de investiţii ECDC, administrat de Charlemagne Capital, iar din luna martie vânzările au fost sistate complet după plecarea echi­pei de vânzări.
"Căderea pieţei imobiliare neîn­ţele­­ge­rile între acţionari, dar şi cu antre­pre­norul Strabag au fost cauzele intră­rii în insolvenţă. Vânzările s-au blocat şi din cauza faptului că documentele ca­das­trale şi cheile apartamentelor sunt la Strabag", spune acum Remus Borza, din cadrul firmei Euro Insol, admi­nis­tratorul judiciar desemnat de Tribunalul Bucureşti şi acceptat de Alpha Bank să se ocupe de acest dosar de insolvenţă, cu o masă credală de circa 80 de milioane de euro.
Firma austriacă Strabag, care s-a ocupat de construcţia proiectului, nu a fina­lizat testarea utilităţilor în patru din­tre cele şapte blocuri, solicitând recu­perarea garanţiilor de bună execuţie de circa 6 milioane de euro, situaţie ce a dus la un litigiu care durează de mai mulţi ani la diverse instanţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici