Cu cât trebuie majorat preţul gazelor până în 2015. Vezi cum te va afecta

Preţul gazelor naturale plătit de consumatorii finali este, în România, cel mai mic din Uniunea Europeană. Conform portalului energy.eu, în ianuarie 2011, consumatorii casnici români au plătit, în medie, 0,0265 euro / kilowatt-oră (inclusiv accizele şi TVA), la un consum mediu anual de 1.380 de metri cubi de gaz, preţ egalat doar de letoni. Bulgarii au plătit 0,0384 euro, ungurii 0,0519 euro, iar suedezii (unde gazul e cel mai scump din UE) 0,1098 euro. La un consum mediu anual dublu (de 2.760 mc), preţul kilowattului oră în România scade la 0,0257 euro, toţi europenii (inclusiv letonii) plătind sensibil mai mult. Preţul mediu în UE este peste 0,05 euro / kilowatt-oră.

1 afișare
Imaginea articolului Cu cât trebuie majorat preţul gazelor până în 2015. Vezi cum te va afecta

Cu cât trebuie majorat preţul gazelor până în 2015. Vezi cum te va afecta (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

În cazul consumatorilor industriali, preţul românesc al gazelor este "bătut" doar de cel din Marea Britanie şi Estonia. Preţul mediu al gazelor în UE, pentru consumatorii industriali, este de circa 0,026 euro / kilowatt-oră - nu chiar atât de îndepărtat de preţul din România, de 0,021 euro.

Cu cât trebuie să crească preţul gazelor pentru a ajunge la media europeană
Reglementările europene conduc spre o nivelare a preţului energiei (implicit al gazelor) pe întreg teritoriul UE, adică o apropiere cât mai accentuată de preţul mediu. Aceasta înseamnă că România are de recuperat ceva mai puţin de 25 de procente de majorare, în cazul preţului gazelor pentru consumatorii industriali şi trebuie să dubleze preţul gazelor pentru consumatorii casnici.
Citeşte mai multe despre preţul gazelor pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici