LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 820. NYT: Blinken susţine ridicarea interdicţiei privind loviturile ucrainene în interiorul Rusiei cu arme furnizate de SUA / Rusia retrage propunerea controversată de schimbare a graniţei din Marea Baltică în urma protestelor NATO

  • NYT: Blinken susţine ridicarea interdicţiei privind loviturile ucrainene în interiorul Rusiei cu arme furnizate de SUA.
  • Forţele ucrainene doboară încă un avion Su-25 rusesc.
  • 54 delegaţii cer sancţionarea Rusiei pentru periclitarea Securităţii Nucleare Globale.
  • Johnson susţine autonomia Ucrainei în eforturile de război.
  • Rusia retrage propunerea controversată de schimbare a graniţei din Marea Baltică în urma protestelor NATO.
2601 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 820. NYT: Blinken susţine ridicarea interdicţiei privind loviturile ucrainene în interiorul Rusiei cu arme furnizate de SUA / Rusia retrage propunerea controversată de schimbare a graniţei din Marea Baltică în urma protestelor NATO

Războiul din Ucraina, ziua 820. Forţele ucrainene doboară încă un avion Su-25 rusesc / Rusia retrage propunerea controversată de schimbare a graniţei din Marea Baltică în urma protestelor NATO

UPDATE Ucraina doboară încă un avion de vânătoare rusesc Su-25

Brigada 110 Mecanizată a Ucrainei a declarat că a doborât un avion rusesc Su-25 pe 23 mai.

Brigada 110 Mecanizată a declarat că avionul a fost doborât în Donbas, dar nu a precizat exact unde. Donbas este o regiune industrială din estul Ucrainei care cuprinde regiunile Doneţk şi Lugansk. Rusia controlează în prezent cea mai mare parte a celor două regiuni.

Su-25, de concepţie sovietică, este un avion de atac la sol puternic blindat care asigură sprijin aerian apropiat pentru trupele terestre ruse.

Se pare că este al şaselea avion rusesc Su-25 doborât de Ucraina în această lună.

Un alt avion Su-25 a fost doborât mai devreme în cursul zilei de 23 mai.

Ucraina a afirmat anterior că a distrus alte Su-25 pe 4 mai, 11 mai, 13 mai şi 18 mai.

Statul Major General a declarat la 23 mai că Rusia a pierdut peste 350 de avioane de la lansarea invaziei.

UPDATE Kuleba face apel la sisteme Patriot suplimentare în urma "atacului atroce" de la Harkov

Ministrul de externe Dmitro Kuleba a îndemnat din nou partenerii Kievului să furnizeze sisteme suplimentare de apărare antiaeriană Patriot, după ce Rusia a lansat un atac mortal cu rachete împotriva regiunii Harkov.

Forţele ruse au lansat atacuri care au vizat atât Harkovul, cât şi alte aşezări din regiune, ucigând cel puţin şapte persoane şi rănind zeci.

"Acest atac atroce trebuie să reamintească tuturor celor din întreaga lume că Ucraina are în continuare nevoie urgentă de şapte sisteme Patriot", a declarat Kuleba, mulţumind Germaniei pentru că a promis luna trecută un sistem suplimentar.

"Dar obţinerea a încă şase cât mai curând posibil rămâne critică nu numai pentru supravieţuirea Ucrainei, ci şi pentru pacea în Europa. Toată lumea ar trebui să realizeze în mod clar care este miza. Fiecare zi de întârziere şi dezbatere nu doar că costă vieţi, dar aduce mai aproape posibilitatea unui război mai mare în Europa", a adăugat Kuleba.

Şi România analizează ideea transferului unui sistem Patriot Ucrainei.

UPDATE  Sîrski: Rusia, "complet împotmolită" în luptele de stradă din Vovceansk

Trupele ruse sunt "complet împotmolite" în luptele de stradă pentru oraşul Vovceansk din regiunea Harkov, suferind "pierderi foarte grele", a declarat comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrski.

Rusia a lansat o nouă ofensivă la 10 mai în nordul regiunii Harkov. Forţele Moscovei au reuşit să avanseze până la 10 kilometri în regiune, dar au fost oprite de prima linie de apărare, a declarat, săptămâna trecută, Volodimir Zelenski.

Trupele ruse îşi desfăşoară acum rezervele din diferite sectoare, dar nu reuşesc să susţină operaţiunile active de asalt în regiune, a declarat Sîrski.

UPDATE Statul Major General: Ucraina loveşte sistemul rusesc de apărare aeriană S-400

Forţele aeriene şi forţele de rachete şi artilerie ale Ucrainei au lovit, de asemenea, două piese de artilerie ruseşti, două staţii de control al dronelor, două posturi de comandă, o staţie de război electronic şi un avion de luptă Su-25, potrivit raportului.

UPDATE Trupele ruse încearcă să avanseze în apropiere de Chasiv Yar, dar nu au intrat în oraş

Trupele ruse încearcă să avanseze în apropiere de Chasiv Yar, în regiunea Doneţk, dar nu au intrat în oraş, a declarat Kyrylo Sazonov, un soldat din brigada mecanizată separată 41, pentru Radio Free Europe/Radio Liberty's (RFE/RL) la 23 mai.

UPDATE Atacul rusesc asupra unui sat din regiunea Zaporojie ucide un bărbat de 74 de ani

Trupele ruse au atacat satul Mala Tokmachka din regiunea Zaporojia pe 23 mai, omorând un bărbat în vârstă de 74 de ani, a declarat guvernatorul Ivan Fedorov.

UPDATE Ministrul de finanţe: În bugetul Ucrainei lipsesc 5 miliarde de dolari pentru cheltuieli militare

În bugetul de stat al Ucrainei există un deficit de 5 miliarde de dolari necesar pentru cheltuielile militare, a declarat ministrul de finanţe, Serhii Marchenko, într-un interviu acordat la 22 mai postului de radio Hromadske.

UPDATE Atacurile ruseşti asupra regiunii Harkov au făcut 6 morţi şi peste 20 de răniţi

Forţele ruse au lansat atacuri împotriva regiunii Harkov pe 23 mai, ucigând cel puţin şase persoane în Harkov şi rănind cel puţin 16, precum şi şapte în alte părţi ale regiunii, după cum au raportat oficialii locali şi un reporter al Kyiv Independent.

UPDATE ONG: un tânăr de 20 de ani acuzat că a distribuit pliante anti-Putin, condamnat la 13 ani de închisoare

UPDATE O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde să vizeze Moldova şi Georgia

UPDATE Rusia a pus ochii pe Marea Baltică

UPDATE Rusia a arestat un alt general. Vadim Şamarin era şeful Direcţiei de Comunicaţii

UPDATE NYT: Blinken susţine ridicarea interdicţiei privind loviturile ucrainene în interiorul Rusiei cu arme furnizate de SUA

După "vizita sa serioasă" la Kiev, secretarul de stat american, Antony Blinken, pledează pentru ca Casa Albă să permită Ucrainei să efectueze lovituri în teritoriul rus cu arme furnizate de Statele Unite, a raportat The New York Times (NYT) pe 22 mai, citând surse oficiale nedivulgate.

UPDATE Politico: Zelenski va vizita Franţa, Italia, îndemnând NATO să neutralizeze rachetele ruseşti deasupra Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski intenţionează să participe la comemorarea Zilei Z în Franţa şi la o întâlnire G7 în Italia în iunie pentru a solicita partenerilor o creştere a asistenţei militare, a raportat Politico pe 22 mai, citând două surse anonime.

UPDATE Ţările baltice vor milita pentru cheltuieli de apărare de 2,5% din PIB în timpul summitului NATO

Miniştrii apărării din Lituania, Letonia şi Estonia s-au întâlnit în oraşul lituanian Palanga pe 22 mai pentru a-şi stabili principalele obiective înaintea summitului NATO viitor, inclusiv angajamentul aliaţilor de a aloca cel puţin 2,5% din PIB pentru apărare.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 497.700 de soldaţi în Ucraina începând cu 24 februarie 2022

Statul Major al Ucrainei a anunţat pe 23 mai că Rusia a suferit pierderi de 497.700 de militari în Ucraina începând cu 24 februarie 2022, când a început invazia pe scară largă. Această cifră include 1.330 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.622 de tancuri, 14.748 de vehicule de luptă blindate, 17.513 vehicule şi rezervoare de combustibil, 12.860 de sisteme de artilerie, 1.077 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 813 de sisteme de apărare antiaeriană, 355 de avioane, 326 de elicoptere, 10.391 de drone, 27 de nave şi bărci şi un submarin.

Letonia aloca aproape 6,5 milioane de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii Ucrainei

Letonia a promis să aloce şase milioane de euro (aproximativ 6,5 milioane de dolari) pentru dezvoltarea infrastructurii în Ucraina în acest an, cu angajamentul de a furniza o sumă similară de ajutor economic în anul 2025.

Forţele ucrainene doboară încă un avion Su-25 rusesc

Forţele ucrainene au reuşit să doboare încă un avion Su-25 rusesc, marcând al cincilea incident raportat de acest gen în această lună.

Preşedintele României stabileşte condiţiile pentru trimiterea sistemului Patriot în Ucraina

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a subliniat că decizia de a furniza un sistem Patriot în Ucraina trebuie să primească aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi nu trebuie să afecteze capacităţile de apărare aeriană ale României.

357 de soldaţi şi colaboratori ruşi suspecţi de crime de război

Autorităţile ucrainene de aplicare a legii au identificat 357 de militari ruşi şi oficiali ai ocupaţiei suspectaţi de comiterea de crime de război, conform anunţului procurorului general Andriy Kostin pe X.

Rusia atacă 10 comunităţi în oblastul Sumy

Forţele ruse au efectuat atacuri asupra a zece zone de frontieră şi aşezări din Oblastul Sumy pe 22 mai, efectuând 30 de trageri şi provocând cel puţin 139 de explozii, conform raportului Administraţiei Militare a Oblastului Sumy.

54 delegaţii cer sancţionarea Rusiei pentru periclitarea Securităţii Nucleare Globale

54 de delegaţii au susţinut declaraţia Ucrainei conform căreia Rusia periclitează securitatea nucleară şi radiologică globală la Conferinţa Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) privind Securitatea Nucleară de la Viena, din 22 mai, a raportat Ministerul Energiei.
 

Sullivan afirmă că nu există dovezi despre ajutor letal chinez acordat Rusiei

Consilierul pentru Securitate Naţională al SUA, Jake Sullivan, a menţionat că, deşi a avertizat personal despre această posibilitate încă de la începutul invaziei pe scară largă, nu există dovezi despre ajutor letal chinez acordat Rusiei, nici în trecut şi nici "până în prezent."

Johnson susţine autonomia Ucrainei în eforturile de război

Consilierul pentru Securitate Naţională al SUA, Jake Sullivan, a menţionat că, deşi a avertizat personal despre această posibilitate încă de la începutul invaziei pe scară largă, nu există dovezi despre ajutor letal chinez acordat Rusiei, nici în trecut şi nici "până în prezent."

Prim-ministrul Estoniei: Rusia desfăşoară un 'Război din Umbră' împotriva Vestului

Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, şi-a exprimat îngrijorarea că unii lideri europeni nu văd creşterea recentă a incidentelor de sabotaj şi arestările suspecţilor de spionaj din UE ca acţiuni interconectate.

Rusia retrage propunerea controversată de schimbare a graniţei din Marea Baltică în urma protestelor NATO

Pe 22 mai, un proiect de decret care propunea schimbări la graniţa maritimă a Rusiei în Marea Baltică a fost eliminat de pe site-ul guvernului rus, după reacţii puternice din partea membrilor NATO. Proiectul, publicat iniţial pe 21 mai, sugera revizuirea graniţei pe baza unor hărţi nautice învechite din 1985. Ştergerea propunerii nu a fost explicată public, informează The Kyiv Independent.

Proiectul a stârnit condamnări rapide din partea ţărilor vecine membre NATO. Ministrul de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a descris mişcarea ca fiind o "operaţiune hibridă" menită să creeze frică şi incertitudine, cerând un răspuns ferm din partea NATO şi a UE.

Comandantul Forţelor Armate Suedeze, Micael Byden, a sugerat că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea căuta controlul asupra Mării Baltice, având un interes special pentru insula suedeză Gotland. Preşedintele finlandez Alexander Stubb a menţionat că Moscova nu a consultat Helsinki cu privire la această chestiune, subliniind abordarea calmă şi bazată pe fapte a Finlandei. Incidentul evidenţiază tensiunile continue dintre Rusia şi ţările membre NATO din regiune.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici