5 trucuri recomandate de ştiinţă pentru a opri sforăitul

Una din două persoane sforăie sau suferă de sforăitul partenerului: iată metodele care ne pot ajuta cu adevărat să renunţăm.

3124 afișări
Imaginea articolului 5 trucuri recomandate de ştiinţă pentru a opri sforăitul

5 trucuri recomandate de ştiinţă pentru a opri sforăitul

Potrivit unui studiu american recent, unul din doi indivizi suferă de sforăit sau locuieşte cu cineva care sforăie. Şi 70% dintre ei caută cu disperare o modalitate de a renunţa. Există, însă, metode eficiente de a opri sforăitul?

Sforăitul este cauzat de vibraţia ţesuturilor moi din căile aeriene superioare. Când dormim, muşchii ni se relaxează, iar căile aeriene superioare nu fac excepţie.

Cu toate acestea, dacă ţesuturile lor relaxate se apropie prea mult, reduc trecerea aerului, generând vibraţii care produc zgomotul tipic de sforăit.

Dar sforăitul poate fi legat şi de apneea în somn, o afecţiune în care căile respiratorii devin atât de blocate încât respiraţia se opreşte în timpul nopţii.

De aceea, este o idee bună să consultaţi un medic sau un specialist în somn, pentru a discuta despre simptomele fiecăruia şi pentru a identifica posibilele cauze ale sforăitului.

Nu dormiţi pe spate

Există mai multe metode eficiente de a opri sforăitul sau cel puţin de a atenua disconfortul. Dormitul pe spate este una dintre principalele cauze ale sforăitului. Cel mai cunoscut este să eviţi să dormi pe spate. Medicii de somn recomandă să dormi în poziţia fetală, deoarece, atunci când dormi pe spate, gravitaţia împinge ţesutul moale în partea din spate a gâtului, împiedicând fluxul de aer. Dacă nu reuşiţi să menţineţi această poziţie în timp ce dormiţi, puteţi încerca să ataşaţi un obiect voluminos, cum ar fi o minge de tenis, pe spatele pijamalei, pentru a descuraja să vă culcaţi.

O altă soluţie accesibilă sugerată de experţi este utilizarea benzilor nazale adezive sau a dilatatoarelor nazale, disponibile în farmacii. Deşi nu este cel mai sexy accesoriu de noapte, aceste benzi se pot dovedi utile în reducerea sforăitului prin promovarea unui flux mai mare de aer. Benzile pentru nas forţează de fapt nările să se deschidă puţin mai mult decât în ​​mod normal, reducând vibraţiile şi îmbunătăţind respiraţia.

Utilizarea de perne suplimentare poate fi de asemenea utilă pentru unele persoane în reducerea sforăitului. În mod similar, s-a demonstrat că utilizarea umidificatoarelor şi purificatoarelor de aer în dormitor poate favoriza o respiraţie mai uşoară. Aerul curat, bine ventilat, reduce riscul ca sforăitul să fie cauzat de poluarea mediului sau de alergii care, prin inflamarea căilor respiratorii, pot intensifica zgomotul.

Medicii vă recomandă, de asemenea, să vă asiguraţi că vă menţineţi o greutate sănătoasă: reducerea greutăţii pentru cei care sunt supraponderali poate îmbunătăţi sforăitul, în cele din urmă chiar eliminându-l (dacă acest motiv este de vină).

Nu în ultimul rând, sforăitorii ar trebui să evite consumul de alcool înainte de culcare: alcoolul este, de fapt, un factor de risc primar pentru sforăit, deoarece relaxează muşchii căilor respiratorii superioare, făcându-le să se prăbuşească în timpul nopţii şi amplificând zgomotul.

De obicei, sforăitorii sunt rareori deranjaţi de propriul sforăit. Potrivit lui Daniel Barone, expert în medicina somnului la Weill Cornell Medicine şi New York-Presbyterian, spune: că „sforăitul ne poate trezi, mai ales dacă ai apnee în somn. Dar sforăitul constant şi puternic care enervează un partener de pat este ceva la care corpurile noastre se pot adapta, deoarece creierul ştie că nu este o ameninţare”.

38% dintre cei intervievaţi în studiul american au recunoscut că aleg să doarmă în camere separate din cauza sforăitului şi 28% ajung să recurgă la somnifere.

Şi, din păcate, pentru 15% dintre respondenţi, sforăitul nocturn al partenerului ar putea fi atât de grav încât să provoace sfârşitul unei relaţii romantice. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici