Activitatea fizică, indicată mai bine dimineaţa pentru prevenirea accidentului vascular cerebral şi a infarctului

Mişcarea regulată este bună mereu, dar profitul produs de sport în primele ore ale zilei ar putea proteja mai mult din punct de vedere cardiovascular, mai ales în cazul femeilor.

429 afișări
Imaginea articolului Activitatea fizică, indicată mai bine dimineaţa pentru prevenirea accidentului vascular cerebral şi a infarctului

Activitatea fizică, indicată mai bine dimineaţa pentru prevenirea accidentului vascular cerebral şi a infarctului

Antrenamentul dimineaţa oferă rezultate mai bune pentru prevenirea accidentului vascular cerebral şi a infarctului, relevă un studiu. Activitatea fizică este o adevărată terapie preventivă pentru a proteja împotriva atacului de cord şi a accidentului vascular cerebral.

Exerciţiile fizice la primele ore ale zilei ar fi asociate cu un risc mai scăzut de infarct miocardic şi accidente vasculare cerebrale cu o tendinţă de protecţie deosebit de mare la femei, relevă o cercetare coordonată de Gali Albalak de la Centrul Medical Universitar din Leiden, în Ţările de Jos, care a apărut în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă.

Cercetarea vorbeşte despre o asociere, şi nu o corelaţie, între timpul de activitate fizică şi riscul de evenimente cardiovasculare. Prin urmare, nu identifică un mecanism cauză-efect, ci doar înregistrează date.

Au fost luate în considerare date de la peste 86.000 de adulţi, toţi fără nicio boală cardiovasculară la momentul includerii în studiu, disponibile pe Biobank din Marea Britanie. Oamenii aveau vârste cuprinse între 42 şi 78 de ani şi aproape 60% erau femei.

Toţi au purtat dispozitive care puteau urmări activitatea fizică, timp de şapte zile la rând. În perioada de urmărire, cuprinsă între 6 şi 8 ani, au fost observate primele spitalizări pentru boli cardiovasculare şi decese prin ischemie coronariană sau accident vascular cerebral. În timpul monitorizării, au fost 2.911 participanţi care au dezvoltat boală coronariană şi 796 au avut un accident vascular cerebral. Comparând timpii de activitate maximă de peste 24 de ore, riscurile au apărut mai mici pentru cei care au fost cei mai activi între 8 şi 11 de ore.

Frupul de la amiază, luat ca referinţă

De asemenea, cercetătorii au împărţit toţi participanţii în patru grupuri, în funcţie de timpul de efort fizic maxim: la 8, pe la 10, pe la 12 sau pe la 19. Grupul de la amiază a servit ca referinţă. Cei care au fost cei mai activi dimineaţa devreme sau dimineaţa târziu au avut un risc cu 11% şi, respectiv, cu 16% mai mic de apariţie a bolii coronariene incidente, decât grupul de referinţă.

În plus, cei care au fost cei mai activi dimineaţa târziu au avut o reducere cu 17% a riscului de accident vascular cerebral în comparaţie cu grupul de referinţă. La femei, variabilele de ritm circadian au apărut şi mai pronunţate: cele care erau active dimineaţa devreme sau în jurul orei 10 aveau un risc cu 22% şi, respectiv, 24% mai mic de boală coronariană decât grupul de referinţă. În plus, femeile care au fost cele mai active dimineaţa târziu au avut o reducere cu 35% a riscului de accident vascular cerebral în comparaţie cu grupul de referinţă.

Potrivit lui Albalak, deşi nu pot fi dictate sentinţe, „concluziile se adaugă la dovezile privind beneficiile pentru sănătate de a fi activ fizic, sugerând că activitatea de dimineaţă, şi în special dimineaţa târziu, poate fi cea mai benefică”.

Pe plan ştiinţific, se confirmă încă o dată eficienţa activităţii fizice regulate, cu eforturi adaptate fiecărei persoane, în prevenirea cardiovasculară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici