Căderea părului: cauze şi medicamente noi pentru a o opri degradarea

  • Stresul, genetica şi deficitul de fier printre cauze.
  • Noile terapii care vizează cele mai severe cazuri pot contracara alopecia severă, dar trebuie acordată atenţie efectelor secundare.
11124 afișări
Imaginea articolului Căderea părului: cauze şi medicamente noi pentru a o opri degradarea

Căderea părului: cauze şi medicamente noi pentru a o opri degradarea

Căderea părului este o problemă care afectează multe persoane, mai ales bărbaţi, dar nu lipsesc cazurile din rândul femeilor. Uneori, este un fenomen tranzitoriu, alteori nu este. Căderea părului, în termeni medicali alopecia, poate fi şi un semn al altor afecţiuni care, printr-o intervenţie ţintită, pot fi rezolvate.

Posibilele remedii împotriva căderii părului

„Intervenţiile sunt diferite în funcţie de cauză. Principalele terapii care pot fi propuse pentru combaterea alopeciei androgenetice sunt reprezentate de minoxidil si finasterida. Minoxidilul este un medicament care măreşte alimentarea cu sânge a foliculului de păr, a cărui acţiune nu este încă bine cunoscută. Se aplică în general local, totuşi o formulă de tablete a fost aprobată recent în SUA.

Are ca efect secundar scăderea tensiunii arteriale, ceea ce, totuşi, poate fi benefic la unii pacienţi. Poate fi folosit atât de bărbaţi, cât şi de femei”, explică profesorul Antonio Costanzo, şeful Unităţii Operaţionale de Dermatologie al Institutului Clinic Humanitas din Rozzano (Milano).

Finasterida, născut ca medicament pentru cancerul de prostată şi hipertrofia benignă de prostată, blochează transformarea testosteronului în dihidroxitestosteron. Consecinţa este o inhibare a funcţionalităţii receptorilor de testosteron. Trebuie administrat pe cale orală şi poate fi folosit şi la femei, dar nu în perioada fertilă, deoarece în caz de sarcină poate determina feminizarea fătului, dacă este bărbat.

Agenţia Europeană pentru Medicamente a aprobat recent câteva medicamente noi pentru alopecia areata, care au atins ţinta exact. Aceştia sunt inhibitori Jak, deja utilizaţi astăzi pentru alte boli autoimune precum artrita reumatoidă şi dermatita atopică. 

Care sunt cele mai de temut efecte secundare

Mulţi bărbaţi sunt reticenţi în a lua finasteridă de teama efectelor secundare asupra sexualităţii, cum ar fi dorinţa redusă, spun specialiştii. „Frecvenţa acestor reacţii adverse nu este obişnuită. Doza folosită pentru alopecia androgenetică este de fapt de 1 mg pe zi, capabilă să blocheze în medie 10 la sută din receptorii androgeni. Tocmai din acest motiv, în majoritatea cazurilor aportul acestuia nu alterează funcţia sexuală. Totuşi, dacă aceste tulburări apar la pacienţii mai sensibili, este posibilă întreruperea terapiei, eliminând astfel aceste dezavantaje. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici