Ce îi face coronavirusul corpului uman

Medicii din linia întâi care se luptă cu noul coronavirus la Spitalul Jinyintan din Wuhan încep să ofere răspunsuri despre cum atacă virusul corpul uman, care este gama completă de simptome, în ce condiţii virusul te afectează grav, ducând la deces şi cum ar putea fi tratat, potrivit BBC.

19594 afișări
Imaginea articolului Ce îi face coronavirusul corpului uman

Ce îi face coronavirusul corpului uman

O analiză detaliată pe primii 99 de pacienţi trataţi a fost publicată în jurnalul medical Lancet.

Atacă plămânii

Toţi cei 99 de pacienţi duşi la spital aveau pneumonie, plămânii lor fiind inflamaţi iar micile alveole pulmonare unde oxigenul se mişcă spre sânge erau pline cu apă.

Alte simptome au fost:

82 dintre pacienţi aveau febră

81 dintre pacienţi tuşeau

31 dintre pacienţi respirau greu

11 dintre pacienţi prezentau dureri musculare

9 dintre pacienţi erau confuzi

8 dintre pacienţi aveau dureri de cap

5 dintre pacienţi aveau durere în gât

Primele decese

Primii doi pacienţi care au murit păreau destul de sănătoşi, chiar dacă erau fumători de mulţi ani, viciu care le-at fi slăbit plămânii. Primul, un bărbat în vârstă de 61 de ani avea pneumonie acută atunci când a ajuns la spital.

Avea dificultăţi acute de respiraţie, ceea ce însemna că plămânii săi nu puteau pompa suficient oxigen către organele sale pentru a îl ţine în viaţă. Chiar dacă a fost pus pe apar de ventilaţie mecanică, plămânii săi au cedat şi inima i s-a oprit. Bărbatul a decedat la 11 zile de la internare.

Al doilea pacient, un bărbat în vârstă de 69 de ani, prezenta la rândul său dificultăţi acute de respiraţie. I-a fost ataşat un plămân artificial ECMO (oxigenarea extracorporală arterio-venoasă cu membrană - n.r.), însă nu a fost suficient. A murit de pneumonie serveră şi şoc septic atunci când presiunea sa arterială a scăzut dramatic.

Cel puţin 10% dintre pacienţi au murit

Din 25 ianuarie, din cei 99 de pacienţi:

57 încă erau spitalizaţi

31 au fost externaţi

11 au murit

Asta nu înseamnă că rata mortalităţii a acestei boli este de 11%, de vreme ce pacienţii încă internaţi ar putea muri şi mulţi alţii prezintă simptome uşoare, iar aceştia nu ajung să fie spitalizaţi.

Lucrătorii în pieţe

Se crede că animalele vii vândute la piaţa de peşte şi fructe de mare din Huanan ar fi sursa infecţiei cu noul coronavirus numit 2019 - nCoV.

Din cei 99 de pacienţi, 49 au avut contact direct cu piaţa:

47 dintre ei lucrau acolo, ca manageri sau vânzători

2 erau cumpărători

Bărbaţii de vârstă mijlocie, cei mai afectaţi

Majoritatea celor 99 de pacienţi erau bărbaţi de vârstă mijlocie, între 56 şi 67 de ani. Cu toate acestea, cele mai recente date indică o răspândire mai egală între sexe. Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor din China au spus că în medie, 1.2 dintre cei infectaţi erau bărbaţi, la fiecare 1.0 femei.

Sunt două explicaţii pentru această diferenţă:

Bărbaţii sunt mai predispuşi la îmbolnăvire şi să necesite tratament în spital. Este posibil ca bărbaţi, din motive sociale şi culturale, să fi fost mai expuşi virusului atunci când a izbucnit.

Doctorul Li Zhang a precizat: „Predispoziţia redusă a femeilor la infecţii virale poate fi atribuită protecţiei la cromozomul X şi hormonilor sexuali, care joacă un rol important în imunitate”.

Cum rămâne cu cei care sunt foarte bolnavi?

Cei mai mulţi dintre cei 99 de pacienţi aveau alte boli care i-au făcut mai vulnerabili la virus, fiind „un rezultat al unui sistem imunitar slăbit la acei pacienţi”:

40 dintre pacienţi aveau o inimă slăbită sau vase de sânge afectate din cauza unor probleme cardiologice, insuficienţă cardiologică şi infarct

Alţi 12 pacienţi aveau diabet

Comisia Naţională de Sănătate din China a anunţat că joi au fost identificate aproape 2.000 de noi cazuri de infecţie cu noul coronavirus, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 9.692 de cazuri, informează CNN.

Autorităţile chineze au anunţat că 42 de persoane au murit în cursul zilei de joi din cauza noului coronavirus din China, astfel că numărul total al deceselor se ridică acum la 213.

Anunţul vine în contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat joi că virusul reprezintă o urgenţă de nivel global. OMS defineşte drept „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional” un „eveniment extraordinar” care este „grav, neobişnuit şi neaşteptat”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici