Coenzima Q10: ce este, pentru ce se utilizează şi când să o luaţi

Este o moleculă prezentă în tot corpul nostru, cu proprietăţi antioxidante ridicate şi o găsim în unele creme anti-îmbătrânire.

4449 afișări
Imaginea articolului Coenzima Q10: ce este, pentru ce se utilizează şi când să o luaţi

Coenzima Q10: ce este, pentru ce se utilizează şi când să o luaţi

Coenzima Q10 mai este numită ubiqinonă sau ubiquinol. „Se numeşte aşa tocmai pentru că este omniprezentă. Această moleculă este foarte abundentă, în special în inimă, ficat, rinichi şi pancreas şi este esenţială pentru funcţionarea multor organe”, spune dr. Giulia Temponi, biolog nutriţionist.

Aportul de suplimente pe bază de coenzimă Q10 este propus în cazul problemelor cardiovasculare şi al diabetului, dar şi al oboselii cronice şi pentru îmbunătăţirea răspunsului imunitar.

„Această moleculă se găseşte tocmai în mitocondrii. Aici se produce adenozin trifosfat (ATP), care este esenţial pentru generarea energiei”, explică dr. Temponi.

Însă nivelurile de coenzimă Q10 din corpul uman nu sunt întotdeauna aceleaşi în timp: „Odată cu vârsta, prezenţa acesteia scade în mod fiziologic. În plus, în cazul unor patologii, pot exista deficienţe”.

Se recomandă uneori aportul de suplimente pe bază de coenzima Q10, precum şi în cazul bolilor cardiovasculare şi diabetului, „pentru creşterea energiei şi rezistenţei la efort fizic şi pentru întărirea sistemului imunita”, avertizează dr. Temponi.

Una dintre cele mai importante proprietăţi ale coenzimei Q10 este efectul său antioxidant, care contracarează eliberarea de radicali. „De aceea poate fi indicat în momentele de stres oxidativ deosebit cauzat şi de activitatea fizică intensă”, subliniază nutriţionistul. Dar avertizează: „În general este mai bine să-l luaţi în suplimente care conţin şi alţi antioxidanţi”.

O găsim în inima de porc şi de vită

Una dintre utilizările acestei molecule este cea facută în dermocosmetică: sunt multe creme anti-îmbătrânire care o conţin. „Coenzima Q10 acţionează similar unei vitamine, furnizând celulelor energie, cu acţiune antioxidantă. Deoarece prezenţa sa fiziologică în corpul nostru scade odată cu vârsta, se adaugă unor creme anti-îmbătrânire”.

Această moleculă este prezentă în mod natural şi în unele alimente. „O găsim în carne, peşte, fructe uscate şi unele legume. În special, sursele alimentare ale coenzimei Q10 sunt carnea de vită hrănită cu iarbă, păsările de curte, heringul, păstrăvul, sardinele şi macroul, seminţele de susan, fisticul, broccoli şi conopida, căpşunile şi portocalele.

Bucăţile de carne cu prezenţă ridicată a coenzimei Q10 sunt apoi inima de porc şi cea de vită, ficatul de carne de porc şi de vită şi şunca crudă. Dintre peşti, sardinele, somonul şi macroul sunt considerate surse primare, deoarece conţin şi acizi graşi omega 3, care împreună cu coenzima Q10 acţionează unitar, reducând riscul bolilor cardiovasculare. În general, întrucât este o moleculă liposolubilă, se recomandă consumul surselor acesteia în asociere cu grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline extravirgin”, explică Temponi.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici