Cum pot fi diagnosticate din timp cele mai grave afecţiuni?

1029 afișări
Imaginea articolului Cum pot fi diagnosticate din timp cele mai grave afecţiuni?

Cum pot fi diagnosticate din timp cele mai grave afecţiuni?

În prezent, afecţiunile severe pot fi diagnosticate precoce, cu mare precizie, datorită investigaţiilor imagistice performante existente. Acestea surprind în detaliu structurile anatomice, oferind totodată informaţii esenţiale despre fiziologia organelor interne. În acest fel, pot fi descoperite din timp boli grave, deseori asimptomatice, care nu pot fi identificate printr-o simplă consultaţie sau prin analize de laborator şi care pot duce la complicaţii ameninţătoare de viaţă.

Printre acestea se numără în special bolile cardiovasculare, cele neurologice şi oncologice, care, de cele mai multe ori, provoacă manifestări clinice abia în stadii avansate, când tratamentul este mai agresiv sau limitat.

Cu ajutorul investigaţiilor de radiologie şi imagistică medicală, aceste afecţiuni pot fi diagnosticate rapid şi precis, iar tratamentul poate fi administrat imediat, astfel încât pacientul se va putea bucura de o recuperare mult mai uşoară şi de o calitate bună a vieţii.

Unele proceduri imagistice sunt indicate să fie efectuate periodic, chiar în lipsa semnelor şi simptomelor, cele mai bune exemple în acest sens fiind mamografia şi ecografia mamară (recomandate pentru screeningul cancerului mamar), ecografia abdominală şi cea transvaginală (pentru identificarea tumorilor vaginale, ovariene sau uterine), ecografia de tiroidă pentru nodulii tiroidieni şi osteodensitometria DEXA (pentru osteoporoză).

Alte proceduri avansate, precum examenul RMN, tomografia computerizată (CT), scanarea PET-CT sau examinarea SPECT-CT pot fi realizate la recomandarea medicului, dacă există suspiciunea unei afecţiuni. Aceste tehnologii de ultimă generaţie permit identificarea cu precizie a leziunilor, inclusiv a metastazelor la distanţă sau a tumorilor de mici dimensiuni.

PET-CT şi SPECT-CT permit stadializarea cancerului şi monitorizarea evoluţiei sub tratament, aspect esenţial pentru stabilirea celei mai eficiente strategii terapeutice oncologice, pentru efect ţintit, cu rezultate bune pe termen lung şi cu mai puţine efecte secundare.

Serviciile de imagistică şi radiologie SANADOR sunt disponibile în clinicile SANADOR, dar şi la Spitalul Clinic SANADOR şi în Centrul Oncologic SANADOR. Aici, pacienţii cu afecţiuni oncologice au acces la o evaluare complexă, prin metode imagistice structurale şi funcţionale, cu ajutorul echipamentelor de ultimă generaţie, pentru un diagnostic precis. Aparatura de ultimă generaţie include Siemens Symbia Intevo Bold pentru scintigrafie şi SPECT-CT şi echipamentul Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România, pentru PET-CT.

De asemenea, la SANADOR pacienţii au acces la ecografii performante, specializate, printre care sonoelastografia mamară şi elastografia hepatică. Dacă există indicaţie pentru un examen RMN, acesta se poate realiza la SANADOR cu echipamente de ultimă generaţie, inclusiv aparate RMN cu putere 3 Tesla, pentru imagini de rezoluţie superioară. Acestora li se adaugă echipamente avansate, concepute special pentru efectuarea de RMN funcţional pentru afecţiunile neurologice şi RMN multiparametric pentru cancerul de prostată.

Pe 8 noiembrie este marcată Ziua Internaţională a Radiologiei, moment potrivit să înţelegem mai bine rolul esenţial pe care îl joacă investigaţiile imagistice şi tehnologia de ultimă generaţie în diagnosticul precoce şi de mare precizie al unei game largi de afecţiuni. Prin descoperirea din timp a problemelor de sănătate, tratamentul poate fi administrat rapid şi ţintit, crescând astfel şansele de vindecare şi îmbunătăţind semnificativ calitatea vieţii pacienţilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici