Durerea cronică. 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de ea

  • Peste 1,5 miliarde de oameni din lume suferă de dureri cronice, o problemă globală cu consecinţe severe asupra calităţii vieţii şi a economiei.
  • Medicamentele opioide, deşi eficiente în controlul durerii, îşi pierd eficacitatea în timp, crescând riscul creşterii dozelor şi al dependenţei.
349 afișări
Imaginea articolului Durerea cronică. 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume suferă de ea

O soluţie promiţătoare pare a fi palmitoiletanolamida (PEA) ultramicronizată, care ar contracara această problemă. Aceasta este produsă de organism şi este prezentă în diverse alimente de origine animală şi vegetală.

Un grup de cercetare condus de Carla Gheraldini de la Universitatea din Florenţa a demonstrat că PEA ultramicronizată întârzie dezvoltarea toleranţei la opioide precum morfina, oxicodona şi tramadolul, conform ANSA.

„Cu grupul meu de cercetare”, explică Gheraldini, „mă dedic de ani de zile studierii strategiilor de contracarare a dezvoltării toleranţei la opioide. Ne-am numărat printre primele grupuri italiene care au utilizat în cercetările noastre o formă specială de Pea, aşa-numita ultramicronizată. Am ales-o pentru că este biodisponibilă. Am constatat că adăugarea de palmitoiletanolamida (PEA) ultramicronizată întârzie dezvoltarea toleranţei la diverse opioide, cum ar fi morfina, oxicodona şi tramadolul. Nu numai atât, dar îmbunătăţeşte efectul analgezic al opioidelor în condiţiile durerii neuropatice şi contracarează, chiar şi atunci când este utilizat ca unică intervenţie, durerea cronică asociată cu neuropatia legată de chimioterapie”

PEA s-a dovedit capabilă să ajungă la „centrele durerii”, măduva spinării şi creier.

Recunoscută din ce în ce mai mult ca o boală bio-psiho-socială, durerea cronică nu afectează doar corpul, ci şi psihicul şi relaţiile sociale. Durerile de cap, durerile abdominale sau pelviene, durerile de spate, durerile provocate de cancer se numără printre principalele forme de durere cronică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici