Doctor, despre medicul arestat în cazul stimulatoarelor luate de la cadavre: Este inadmisibil

Este inadmisibil ca un medic să recurgă la aceste acţiuni, nu este etic şi deontologic, nu este legal, nu asta înseamnă să profesezi ca medic, spune preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, prof.dr. Cătălina Poiană, despre medicului arestat penntru că implanta dispozitive cardiace de la cadavre.

1884 afișări
Imaginea articolului Doctor, despre medicul arestat în cazul stimulatoarelor luate de la cadavre: Este inadmisibil

Doctor, despre medicul arestat în cazul stimulatoarelor luate de la cadavre: Este inadmisibil

Preşedintele CMR Bucureşti, prof. dr. Cătălina Poiană spune că medicii trebuie să fie serioşi, profesionişti şi corecţi dacă vor să fie respectaţi de societate şi să crească gradul de încredere al populaţiei în profesia medicală. Pentru asta, spune medicul, este important ca toţi sp spună când greşesc şi, cel mai important, „să nu închidem ochii când aflăm de cazuri care şochează şi creează reacţii negative în opinia publică”, cum este cazul medicului arestat preventiv, acuzat că lua dispozitive cardiace de la cadavre pe care le implanta pacienţilor.

„Am primit în ultimele 2 zile mai multe întrebări despre cazul medicului cardiolog care ţine prima pagină a presei. Nu cunosc cazul decât ca informaţie din presă, dar am văzut cum şi acest caz loveşte şi zdruncină în temelia încrederii unei părţi a populaţiei în noi ca şi corp medical. Poziţia mea este tranşantă în această situaţie: dacă bineînţeles justiţia va confirma existenţa faptelor prezentate în spaţiul public, consider că este inadmisibil ca un medic să recurgă la aceste acţiuni. NU este etic şi deontologic, nu este legal, nu asta înseamnă să profesezi ca medic. Medicul trebuie să îşi exercite profesia corect şi în slujba sănătăţii pe criterii etice, având consimţământul şi informând pacientul. Ca medic şi din poziţia de profesor de medicină am fost total bulversată de acest caz, pentru mine repet, dacă faptele sunt cum au fost prezentate public, dar prima dată trebuie aşteptată decizia justiţiei”, spune prof. dr. Cătălina Poiană.

Potrivit preşedintelui CMR Bucureşti, astfel de cazuri nu trebuie să existe, iar dacă există medici cu astfel de practici, „aceştia trebuie să răspundă în faţa legii şi cu siguranţă la nivel moral ei nu trebuie să reprezinte profesia medicală, pe mine şi cu siguranţă pe majoritatea medicilor corecţi din această ţară NU îi reprezintă”.

Medicul face apel ca opinia publică să privească corect acest caz foarte grav din perspectiva încrederii în medici la nivel general şi să se aştepte decizia justiţiei.

„Dacă a greşit trebuie să răspundă şi va răspunde în faţa legii. Nu trebuie însă să generalizăm, acest caz dacă va fi confirmat de justiţie, reprezintă o pată, dar reprezintă acţiunile unei persoane, nu reprezintă modul de lucru al zecilor de mii de medici din sistemul medical românesc, indiferent de specialitatea medicală în care profesează. Cardiologia reprezintă o specialitate care presupune o foarte bună pregătire, iar atestatul de studii complementare de Cardiologie Intervenţională necesită foarte mult studiu, abilităţi personale, dar cu siguranţă cardiologul la fel ca şi medicul de orice specialitate în primul rând trebuie să pună pe primul plan sănătatea oamenilor şi umanitatea, care nu reprezintă doar cuvinte, trebuie şi sunt convinsă că reprezintă direcţiile care definesc profesia de medic”, mai spune preşedinte al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti.

Medicul din Iaşi reţinut de procurori în dosarul stimulatoarelor cardiace luate de la cadavre şi implantate altor pacienţi a fost arestat preventiv sâmbătă. Surse judiciare arată că este vorba despre medicul Dan Tesloianu, fost şef al Laboratorului de Cardiologie intervenţională, de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi.

„Suspectul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora”, au aratat procurorii.

Din probele administrate până în prezent, a rezultat că medicul suspect a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor.

Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici