Farmaciştii acuză statul că nu plăteşte vaccinurile gripale eliberate de farmacii

Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica acuză statul român că resping la plată facturile emise de farmacii pentru vaccinurile care au fost deja eliberate populaţiei încă din luna noiembrie.

139 afișări
Imaginea articolului Farmaciştii acuză statul că nu plăteşte vaccinurile gripale eliberate de farmacii

Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica arată că statul român foloseşte farmaciile drept „unităţi de creditare pentru medicamentele eliberate populaţiei”, deoarece în continuare există întârzieri majore în decontarea medicamentelor compensate şi gratuite furnizate pacienţilor, iar pentru vaccinurile gripale eliberate nu există în acest moment fonduri.

Pe de altă parte, asociaţia a salutat decizia autorităţilor de a oferi posibilitatea prescrierii şi eliberării anumitor vaccinuri pe reţete compensate sau gratuite, fiind considerat un pas important pentru a spori protejarea populaţiei prin imunizare.

În acest sens, farmaciile au făcut toate demersurile pentru a se aproviziona corespunzător şi a răspunde solicitărilor pacienţilor prin furnizarea vaccinurilor gripale prescrise, sub prezumţia că sumele aferente acestor vaccinuri eliberate vor fi decontate în decurs de 60 de zile.

„În ultimele zile, anumite case de asigurări de sănătate judeţene au transmis solicitări către farmaciile comunitare ca acestea să storneze facturile emise deja pentru vaccinurile gripale eliberate, motivând acest lucru din lipsa fondurilor necesare pentru plata acestor medicamente imunologice. Alte case de asigurări de sănătate judeţene au informat farmaciile că facturile emise de acestea pentru vaccinurile gripale eliberate sunt respinse la plată, din acelaşi motiv. Între timp, reprezentanţii Guvernului declară că nu vor exista sincope în decontarea medicamentelor eliberate populaţiei.
În aceste condiţii, statul român acţionează dual în declaraţii şi fapte: reprezentanţii Guvernului susţin vaccinarea populaţiei şi încurajează imunizarea pentru sănătatea publică doar în mod declarativ, deoarece prin faptele acestora de a bloca plata vaccinurilor eliberate de farmacii descurajează de fapt disponibilitatea vaccinurilor pe piaţa din România”, se arată într-un comunicat de presă transmis joi de Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica.

„Suntem într-o situaţie absurdă în care farmaciile comunitare creditează statul român pentru vaccinurile eliberate populaţiei, fără dobândă şi fără penalităţi pentru întârziere, într-o situaţie şi aşa dramatică pentru sistemul farmaceutic grav pus în încercare în ultimii ani. Noi am făcut toate eforturile din partea noastră pentru a susţine iniţiativa statului privind vaccinarea şi am făcut aprovizionare peste necesarul estimat şi istoricul din anii precedenţi, tocmai pentru a fi stocuri suficiente şi a pune la dispoziţia pacienţilor produsele pentru imunizare. Din păcate pe viitor nu cred că vom mai putea face asta dacă ne aflăm deja în imposibilităţi de plată tot mai dese. Furnizorii trebuie plătiţi, nu există varianta din partea farmaciilor de a nu achita. Pacientul este cel care trebuie să aibă acces facil şi neîngrădit la medicamente. Ori eforturile noastre în acest sens sunt vădit în zadar în situaţia actuală şi scutură din temelie lanţul de aprovizionare”, a declarat farmacist Anda Vîja, purtător de cuvânt al Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica.

Potrivit farmacişirlor, invocarea lipsei fondurilor pentru vaccinurile furnizate de farmacii populaţiei se suprapune cu întârzierile care persistă în decontarea medicamentelor eliberate pacienţilor, întârzieri care au fost semnalate în nenumărate rânduri şi în anul 2023.

Potrivit Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica, în acest moment, o parte din farmaciile independente se află deja în blocaj financiar din partea distribuitorilor angro, fără a se putea aproviziona cu medicamente, cu efecte resimţite de pacienţi, care nu mai pot avea acces la terapie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici