În România sunt diagnosticaţi cu cancer anual, în medie, 422 de copii şi adolescenţi

  • Cancerul la copii este o boală rară, fiind un caz la 10.000 de cazuri de cancer, iar în ţara noastră sunt diagnosticaţi anual, în medie, 422 de copii şi adolescenţi.
  • În ultimii ani s-au semnalat creşteri semnificative în supravieţuire, de peste 10%, la tumorile solide.
487 afișări
Imaginea articolului În România sunt diagnosticaţi cu cancer anual, în medie, 422 de copii şi adolescenţi

Media supravieţuirii la 5 ani, în cancerele la copiii cu vârsta de până la 14 ani, a crescut de la 69 la 74%, comparând perioadele 2010 - 2013 şi 2014 - 2017. Datele au fost făcute publice în cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia Dăruieşte Aripi, în parteneriat cu Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică (SROHP), cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului Bolnav de Cancer, marcată la nivel mondial, pe 15 februarie.

Cancerul la copii este o boală rară (un caz la 10.000 de cazuri de cancer), în ţara noastră fiind diagnosticaţi anual, în medie, 422 de copii şi adolescenţi. Potrivit studiului, creşteri semnificative în supravieţuire, de peste 10%, s-au evidenţiat în tumorile solide - cerebrale şi osoase - în timp ce, în cancerele hematologice, creşterea este de până la 8%.

Supravieţuirea medie, pentru cazurile diagnosticate în perioada 2010 - 2017, este de 72%, comparativ cu mediile europene de referinţă (EUROCARE 6), de 81% - media Uniunii Europene - respectiv 71%, media Europei de Est.

„Rezultatele studiului de supravieţuire validează direcţiile strategice ale Asociaţiei Dăruieşte Aripi, şi anume: dezvoltarea de servicii integrate, conectarea tuturor specialiştilor într-o singură echipă de îngrijire şi configurarea unei reţele de proximitate (la nivel local), despre care credem că va aduce şanse maxime de supravieţuire tuturor copiilor, indiferent unde locuiesc. Este motivul pentru care construim un instrument inovator, platforma Dara, un spaţiu digital care conectează toate serviciile necesare copiilor cu cancer”, susţine Alina Pătrăhău, preşedintele Asociaţiei Dăruieşte Aripi.

Analiza datelor indică o diferenţă de supravieţuire între copii (0 - 14 ani) şi adolescenţi (15 - 19 ani), atât printr-o medie de supravieţuire mai mică a adolescenţilor (67%), pentru perioada 2010 - 2017, cât şi din perspectiva progreselor înregistrate între perioadele 2010 - 2013 şi 2014 - 2017, de la 65% la 68%, fiind pentru prima dată când se pot evalua şi tendinţele de evoluţie a supravieţuirii. Au fost observate diferenţe de supravieţuire semnificative între mediul rural (67%) şi urban (75%), dar şi în funcţie de regiunea de domiciliu - 76% în Bucureşti - Ilfov, faţă de 68%, în regiunile Nord-Est şi Sud-Est.

Preşedintele SROHP, prof. univ. dr. Anca Coliţă, managerul Institutului Clinic Fundeni, afirmă faptul că „Registrul Naţional de Onco-Hematologie Pediatrică (RNOHP) este o bază de date ce cuprinde toate cazurile noi de cancer la copii şi tineri (0-19 ani), înregistrate în toate centrele de specializate în onco-hematologia pediatrică din ţara noastră. Acesta reprezintă fundamentul pe care se construiesc programele de sănătate publică dedicate copiilor cu cancer, pentru a răspunde cât mai bine nevoilor acestora şi ale familiilor lor”.

Studiul de supravieţuire este realizat pe baza datelor din RNOHP, proiect dezvoltat de Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică (SROHP), în parteneriat cu Asociaţia Dăruieşte Aripi. RNOHP include 5.065 cazuri raportate în perioada 01.01.2010 - 31.12.2021. Conform datelor de incidenţă din RNOHP, cea mai frecventă formă de cancer este reprezentată de leucemiile/cancerele de sânge (31%), urmată de limfoame (15%) şi cancere ale sistemului nervos central (14%). O treime din aceste cazuri apar înainte de vârsta de 5 ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici