La 93 de ani, este apt ca un bărbat de 40 de ani. Secretele tinereţii lui Richard Morgan

Un grup de oameni de ştiinţă a studiat un sportiv în vârstă de peste 90 de anii şi a descoperit că acesta are forma fizică a unui bărbat mult mai tânăr graţie unor 4 obiceiuri bune.

8697 afișări
Imaginea articolului La 93 de ani, este apt ca un bărbat de 40 de ani. Secretele tinereţii lui Richard Morgan

93 de ani. Şi nu este vorba doar despre aspectul fizic: Richard Morgan, irlandez, brutar pensionar şi de 4 ori campion mondial la canotaj indoor, este la fel de apt precum ar fi cineva cu jumătate din vârsta lui (sau chiar mai tânăr). Acest lucru este afirmat într-un studiu foarte serios publicat luna trecută în Journal of Applied Physiology. Care este secretul lui?

Ştirea a făcut înconjurul lumii, ajungând în paginile Washington Post, unde bătrânul de peste 90 de ani şi-a spus povestea, dar şi cum izbuteşte să se menţină în formă: „Am început de la nimic şi târziu”, a explicat el, descriind cum o zi, la 70 de ani, şi-a dat brusc seama că a găsit plăcere în a face sport şi a avea grijă de sănătatea lui.

De atunci a pornit într-o călătorie de viaţă care l-a transformat într-un studiu de caz, când anul trecut un grup de cercetători a descoperit că măsurătorile sănătăţii inimii, masei musculare şi condiţiei fizice generale erau comparabile cu cele ale unui om sănătos de 30 sau de 40 de ani. Genetica? Nu numai atât: deşi Morgan poate avea unele avantaje ereditare, potrivit oamenilor de ştiinţă, cel puţin o parte din starea sa bună de sănătate este legată de rutina pe care a început-o la vârsta de 73 de ani. Şi există 4 secrete ale formei sale fizice incredibile.

Morgan face exerciţii de 40 de minute pe zi, la intensitate scăzută: 70% dintre antrenamentele sale pe aparatul de vâsle sunt la un nivel de intensitate uşoară, în conformitate cu ceea ce recomandă medicii şi oamenii de ştiinţă în exerciţii pentru antrenamentul cardiovascular, pentru a îmbunătăţi longevitatea. Ritmul, este cel în care poţi ţine confortabil o conversaţie în timp ce te antrenezi, fără să rămâi fără suflare.

Aproximativ 20% din antrenamentul aerobic al lui Morgan este la o intensitate moderată, cum ar fi o plimbare rapidă. Şi în sfârşit, 10% sunt de intensitate mare, cu ritm de sprint: acesta din urmă este o activitate importantă, deoarece îmbunătăţeşte capacitatea de a folosi bine oxigenul în timpul efortului, indicator al sănătăţii cardio-respiratorii. Studiile arată că exerciţiile scurte, dar intense, pe intervale scurte de timp (şi întotdeauna la sugestia medicului), sunt ideale pentru dezvoltarea acestui tip de fitness.

Pe lângă canotaj, deţinătorul recordului ridică greutăţi două zile pe săptămână. Pe scurt, rutina lui constă în 3 seturi de fandare, flotări şi mişcări cu gantere. Ridicarea greutăţilor este cunoscută pentru a ajuta la prevenirea bolilor cronice şi a morţii premature. Şi nu ai nevoie de ore în sală: 30-60 de minute pe săptămână cu greutăţi sunt suficiente. Morgan lucrează fiecare set până aproape de epuizare şi acest lucru este crucial pentru a provoca muşchii şi a-i face mai puternici. 

Pe lângă antrenament, Morgan urmează o dietă bogată în proteine: aproximativ un gram pentru fiecare kg de greutate corporala pe zi. Proteinele l-au ajutat să menţină muşchii buni (50 kg din 74 de greutate) şi puţină grăsime corporală (15%), ca un bărbat mai tânăr. Orientările sugerează consumul a aproximativ 0,7 g de proteine ​​pe kg. Însă pentru cei care practică sport şi, mai ales, odată cu înaintarea în vârstă este mai greu să-şi menţină muşchii, aşa că mâncatul mai mult, conform nevoilor, te poate ajuta să îmbătrâneşti sănătos.

Potrivit lui Lorcan Daly, medicul care îl urmăreşte pe Morgan, „ceva de genul 1,8 g de proteine ​​pe kg de masă corporală ar putea fi probabil bine pentru toată lumea şi, proteinele dintr-o dietă mixtă (nu doar carne), pot oferi toate nivelurile necesare de aminoacizi esenţiali”.

Nu în ultimul rând, unul dintre secretele succesului sportiv al bărbatului de 93 de ani Morgan este consecvenţa în a-şi urma rutina de antrenament şi de dietă. Schimbările fizice legate de exerciţii fizice şi alimentaţie necesită timp, fie pentru a creşte masa musculară, a pierde în greutate sau pentru a îmbunătăţi sănătatea.

Morgan a început să se antreneze abia când s-a retras şi după ce a transformat o magazie veche din grădină într-o sală de sport improvizată. Nu s-a oprit de atunci. Şi viaţa l-a răsplătit.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici