Mâncarea blocată în gât: este adevărat că consumul de băuturi carbogazoase ajută? Răspunsul ştiinţei

O credinţă populară spune că o înghiţitură de Coca Cola ajută la curăţarea unei muşcături blocate în esofag, versiune analizată de specialişti.

7054 afișări
Imaginea articolului Mâncarea blocată în gât: este adevărat că consumul de băuturi carbogazoase ajută? Răspunsul ştiinţei

Mâncarea blocată în gât: este adevărat că consumul de băuturi carbogazoase ajută? Răspunsul ştiinţei

După câte o înghiţitură nefericită, sfatul prietenilor este să se bem apă minerală sau o băutură carbogazoasă. Un remediu ieftin, consolidat în cultura populară şi adesea recomandat de unii medici.

Dar, cât de bine funcţionează? Deloc bine, potrivit unui grup de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Amsterdam, care a realizat un studiu care pune serios la îndoială eficacitatea bulelor ca soluţie la problema alimentelor „blocate” în esofag.

Studiu efectuat în cinci spitale olandeze

Medicul de urgenţă Elise Tiebie, de la Spitalul Dijklander, iniţiatorul acestui studiu, a constatat că aceasta a fost cea mai răspândită soluţie, de la site-uri web principale la Wikipedia până la o anecdotă publicată într-un ziar britanic despre paramedici, care vorbea despre cum au salvat o viaţă folosind Coca Cola. „Chiar am auzit că medicii îl recomandă”, explică autorul principal Arjan Bredenoord, profesor de gastroenterologie la UMC Amsterdam.

Când o bucată dintr-un aliment se blochează accidental în esofag, pot apărea consecinţe grave. Pe lângă durere şi disconfort, în cazuri extreme poate exista o incapacitate de a înghiţi saliva. Acest lucru se întîmplă din cauza unei îngustări a canalului esofagian, pricinuită, de exemplu, de cicatrici de la o inflamaţie anterioară, dar şi, posibil, a unei îngustări datorate unei tumori.

O bucăţică blocată în esofag „poate fi cu adevărat un lucru periculos şi este important ca oamenii să primească tratamentul adecvat. De aceea am vrut să testăm ceea ce se spune că funcţionează”, explică Bredenoord.

Alimentele blocate în esofag pot uneori să se deplaseze singure, dar, în alte cazuri, este necesară intervenţia medicală. Prin urmare, pacienţii care suspectează că obstrucţia alimentară rămâne în esofag necesită adesea o endoscopie de urgenţă.

Pentru a infirma zvonul că o băutură carbogazoasă ajută, cercetătorii au efectuat un studiu în cinci spitale olandeze pe 51 de pacienţi cu alimente blocate în esofag. Jumătate dintre ei au luat o înghiţitură de Cola în camera de urgenţă, în timp ce aşteptau o endoscopie, în timp ce cealaltă jumătate nu a băut deloc.

Diferenţă mare faţă de sufocare

Rezultatele studiului au arătat că băutura gazoasă nu a ajutat la îndepărtarea alimentelor blocate, deoarece ambele grupuri au experimentat o îmbunătăţire egală, cu sau fără băutură.

„Dar nu a existat nicio îmbunătăţire când a fost folosită Coca Cola pentru a dizolva alimente blocate în esofag, mai degrabă alimentele s-au mutat de la sine, după un timp sau după o endoscopie. Sperăm că ştiind acest lucru, se va opri acest mit”, conchide Bredenoord.

A avea mâncare blocată în gât este diferit de sufocare. Sufocarea apare atunci când un corp străin blochează căile respiratorii, blocând trecerea aerului. Este o urgenţă potenţial fatală, dacă nu este rezolvată rapid. 

Cazul alimentelor blocate în esofag este diferit, ceea ce provoacă disconfort şi dificultăţi la înghiţire, dar nu împiedică respiraţia. Se poate rezolva prin consumul de lichide sau consumul de alimente moi, dar uneori necesită intervenţie medicală.

Este important să se facă distincţia între cele două condiţii, deoarece sufocarea necesită acţiuni imediate, cum ar fi efectuarea manevrei Heimlich sau îngrijiri medicale de urgenţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici