Microplasticele din sânge: s-a făcut primul test al unui studiu despre cum şi cât ajung în corpul uman

Cel mai abundent material din corpul uman este Pet-ul, dar există şi polistiren pentru ambalare, iar de acum încolo, cercetători vor trebui să afle şi cât de uşor pot trece particulele de plastic în organism.

648 afișări
Imaginea articolului Microplasticele din sânge: s-a făcut primul test al unui studiu despre cum şi cât ajung în corpul uman

Munte de Pet-uri


Fragmentele minuscule de plastic dispersate în mediul înconjurător pot ajunge în sânge şi pot pătrunde în corpul uman. Primele dovezi au fost culese de cercetările efectuate în Olanda şi coordonate de Vrije Universiteit din Amsterdam. Rezultatele, publicate în Environment International, au fost obţinute de grupul de lucru condus de ecotoxicologul Heather Leslie şi de chimista Marja Lamoree, în cadrul proiectului Immunoplast.

Datele au fost culese graţie analizei sângelui donat de 22 de persoane anonime, în care au fost căutate urme a cinci polimeri, molecule care sunt elementele de bază ale plasticului şi nivelurile prezente în sânge.

S-a constatat că în trei sferturi din cele 22 de probe examinate erau urme de plastic şi că cel mai abundent material este PET (polietilen tereflatat), din care sunt fabricate sticlele: s-a măsurat o cantitate de 1,6 micrograme pe mililitru de sânge, egală cu o linguriţă de plastic la o mie de litri de apă. Polistirenul folosit la ambalaje a fost, de asemenea, foarte comun, urmat de polimetilmetacrilat, cunoscut şi sub numele de plexiglas.

Acum, notează cercetătorii, rămâne de văzut dacă şi cu cât de uşor particulele de plastic pot trece din sânge în organe.

„Acestea sunt primele date de acest tip şi acum,  a spus Lamoree, vor trebui colectate mai multe, pentru a înţelege cât de multe microplastice sunt prezente în corpul uman şi cât de periculoase pot fi acestea. Datorită noilor date se va putea stabili dacă expunerea la microplastice reprezintă o ameninţare pentru sănătatea publică”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici