Ministrul Sănătăţii clarifică problema măştilor textile în şcoli. Ce categorie de elevi le vor putea purta

Elevii claselor primare vor putea purta măşti textile la şcoală, nu doar medicale, spune ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă. „Mi se pare cel puţin trist şi cu siguranţă îngrijorător” - afirmă ministrul despre profesorii nevaccinaţi.

16312 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii clarifică problema măştilor textile în şcoli. Ce categorie de elevi le vor putea purta

Ministrul Sănătăţii clarifică problema măştilor textile în şcoli. „Elevii claselor primare le vor putea purta”

Problema măştilor textile nu este că nu ar fi bune, ci că nu sunt standardizate, „au o paletă mult mai largă de variaţie în ceea ce priveşte eficienţa şi eficacitatea. Nu există un standar pe care măştile textile sunt obligate să le respecte”, a declarat, luni seara, Ioana Mihăilă la Digi24.

„Concluzia la care am ajuns împreună cu specialiştii şi cu Ministerul Educaţiei a fost că vom permite pentru clasele primare atât măşti textile, cât şi măşti medicale, dar vom recomanda ferm, vom obliga practic, portul măştilor de uz medical la clasele gimnaziale şi liceale”, a afirmat ministrul.

La orele de sport măştile nu trebuie purtate până la incidenţa de 2 la mie: „ipoteza de lucru pe care o avem acum pe masă este fără mască în sala de sport, dar cu recomandarea fermă ca activităţile sportive - acolo unde se poate - să fie efectuate afară, doar la nevoie în interior”.

Întrebată dacă pentru începerea anului şcolar este târziu să se vaccineze copiii, Mihăilă a răspuns că „niciodată nu e târziu: vedem în secţiile de terapie intensivă din ce în ce mai mulţi copii internaţi, vedem şi copii cu vârste foarte mici şi aici am vrea să transmitem împreună mesajul că vaccinarea în sarcină este sigură, pentru că există copii de o lună internaţi, născuţi din mame nevaccinate, şi în toate situaţiile de copii internaţi la terapie intensivă ei sunt internaţi cu mama sau cu tatăl, părinţii sunt nevaccinaţi şi infectaţi şi atunci ce e important să transmitem este că părinţii trebuie să se vaccineze, gravidele trebuie să se vaccineze şi de la 12 ani încă nu e prea târziu să vaccinăm copiii”.

În ce priveşte procentul mare de profesori nevaccinaţi, ministrul Sănătăţii declară: „mi se pare cel puţin trist şi cu siguranţă îngrijorător. Profesorii, la fel ca şi personalul medico-sanitar, ar trebui să fie printre vectorii care transmit şi educă populaţia spre vaccinare şi atunci da, e trist şi îngrijorător că aceşti potenţiali vectori nu au ales ce era bine pentru ei, în primul rând, şi anume să se protejeze prin vaccinare şi ce e bine pentru cei pe care îi învaţă şi au în grijă”.

Ministrul crede că părinţii ar trebui să să ceară şcolilor situaţia profesorilor vaccinaţi şi nevaccinaţi, iar şcolile să promoveze mai activ vaccinarea în rândul cadrelor didactice.

În urmă cu câteva zile, ministrul anunţa că măştile textile vor fi interzise în şcoli şi universităţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici