Prevalenţa bolilor psihice în România a crescut de şase ori în ultimii 10 ani

  • Prevalenţa bolilor psihice în România a crescut de şase ori în ultimii 10 ani, arată Ministerul Sănătăţii, într-o postare făcută marţi pe Facebook.
  • Instituţia a anunţat că marţi, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale, clădirea Guvernului va fi iluminată în verde.
1948 afișări
Imaginea articolului Prevalenţa bolilor psihice în România a crescut de şase ori în ultimii 10 ani

„Conform datelor INSP, în România, prevalenţa tulburărilor mintale şi de comportament aproape s-a dublat în ultimii 10 ani, ajungând de la 1.566 cazuri diagnosticate la suta de mii de locuitori în anul 2012, la 2.890 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2021. Iar prevalenţa bolilor psihice (reprezentând doar o parte a tulburărilor mintale şi de comportament) a crescut de 6 ori în ultimii 10 ani, ajungând de la 218,3 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2012, la 1.303,5 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2021”, se arată în postarea Ministerului Sănătăţii.

Instituţia a organizat marţi, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale, o masă rotundă cu tema „Serviciile de Sănătate Mintală, actualităţi şi direcţii strategice de dezvoltare”, la care au participat experţi, profesionişti şi persoane interesate să discute despre provocările şi soluţiile în domeniul sănătăţii mintale. Marţi, între orele 20:00 şi 00:00, clădirea Guvernului va fi iluminată în verde, culoarea simbol a Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale.

„Una dintre propunerile colegilor mei a fost să avem o Cartă Albă a Sănătăţii Mintale în România, care să conţină principii de neabătut, bune practici în sănătatea mintală, drepturile pacienţilor şi ale medicilor şi, astfel, să ne angajăm ferm că ele vor fi respectate. E vorba de o foaie de parcurs în domeniul sănătăţii mintale pe care m-aş bucura să o construim împreună, pentru că trebuie să existe o astfel de gândire integrată”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Ministerul intenţionează să extindă reţeaua centrelor de sănătate mintală în fiecare judeţ care să permită accesul la consiliere psihologică şi tratament medical, fără discriminare şi stigmatizare, să continue reforma legislaţiei în vigoare, precum şi să dezvolte noi programe de psihiatrie.

Conform reprezentanţilor ministerului, domeniul Sănătăţii Mintale, neglijat în ultimii 20 de ani, a revenit în atenţia publicului, mai ales în contextul pandemiei, dar şi a consumului îngrijorător de droguri.

„Lipsa de informare şi educaţie determină unele persoane să considere consumatorul de droguri un delicvent. De fapt, acesta este un om bolnav, care are nevoie de ajutor şi de sprijin. Discutăm despre oameni care au o patologie şi care au nevoie de vindecare, de recuperare şi, foarte important, de reinserţie socială”, a mai spus Alexandru Rafila.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici