Sănătatea inimii depinde de gingii

Un studiu confirmă legătura dintre sănătatea orală şi bolile de inimă.

1359 afișări
Imaginea articolului Sănătatea inimii depinde de gingii

Există o legătură care leagă inima de dinţi şi gingii. Ppotrivit oamenilor de ştiinţă, acolo ar putea fi ascunsă cauza multor afecţiuni cardiace. Iar conştientizarea lor ar putea fi primul pas în prevenirea lor. Astfel spune că este un studiu recent al Universităţii Mount Royal din Canada, conform căruia starea de sănătate a cavităţii bucale poate fi un indicator precoce al problemelor cardiovasculare.

„Am descoperit că într-un grup de adulţi tineri fără semne de boală a gingiilor, niveluri mai ridicate de inflamaţie orală au fost asociate cu o dilatare redusă a arterelor, un semn de avertizare timpurie al problemelor cardiovasculare”, explică dr. Trevor King, primul autor al studiului. „Acest lucru sugerează că, având grijă de sănătatea gingiilor de la o vârstă fragedă, putem preveni apariţia bolilor de inimă mai târziu în viaţă, o cauză principală a mortalităţii în ţările occidentale”.

Sănătatea gingiilor şi sănătatea inimii sunt legate

Cercetătorii au recrutat 28 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, fără factori de risc cardiovascular cunoscuţi sau boală activă a gingiilor. După un post de 6 ore, li s-a cerut să-şi clătească gura cu soluţie salină sterilă, care a fost apoi analizată în laborator pentru a măsura prezenţa globulelor albe, recunoscute universal ca indicatori ai inflamaţiei gingiilor.

Ulterior, participanţii au fost supuşi unui EKG şi la măsurarea tensiunii arteriale, dilatare mediată de flux şi viteza undei pulsului, două teste care se referă la sănătatea arterială.

Rezultatele au arătat că niveluri mai mari de globule albe din salivă au fost asociate semnificativ cu o dilatare redusă a arterelor mediată de flux. Acest lucru sugerează că chiar şi inflamaţia uşoară a gingiilor poate avea un impact negativ asupra funcţiei vaselor de sânge şi poate fi un semn de avertizare timpurie al viitoarelor probleme cardiovasculare.

Potrivit autorilor, inflamaţia gingivală poate duce, de fapt, la eliberarea de citokine şi alţi mediatori în fluxul sanguin care modifică capacitatea normală de dilatare a vaselor, necesară pentru a ajusta aportul de sânge în diferite părţi ale corpului.

Limitările studiului

„Testul pentru apă de gură ar putea fi folosit în cadrul unui control anual al medicului de familie sau al dentistului. Este uşor de utilizat ca instrument pentru măsurarea inflamaţiei bucale în orice clinică”, adaugă Michael Glogauer, Universitatea din Toronto, Canada, coautor al studiului.

Deşi studiul a avut unele limitări, cum ar fi numărul (mic) de participanţi şi absenţa bolii evidente a gingiilor, rezultatele se încadrează într-o linie emergentă de cercetare, care consolidează ideea unei legături între sănătatea orală şi cea orală. Până acum, o legătură nu fusese încă demonstrată la o vârstă fragedă şi în absenţa bolii gingivale evidentă clinic.

„Al nostru este un studiu-pilot. Sperăm să creştem populaţia de studiu şi să explorăm în continuare aceste constatări. Sperăm, de asemenea, să includem mai mulţi oameni cu gingivită şi parodontită mai avansate, pentru a înţelege în continuare impactul diferitelor niveluri de inflamaţie gingivală asupra măsurilor cardiovasculare.

Putem spune deja că igiena orală optimă, pe lângă vizitele regulate la stomatologie, este întotdeauna recomandată, mai ales în lumina acestor dovezi”, conchide King.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici