Sanitas, despre proiectul MS: Un general care, în plin război, îşi înjumătăţeşte armata

Federaţia Sanitas a reacţionat luni seara, după ce Ministerul Sănătăţii a publicat proiectul care prevede obligativitatea certificatului digital al UE privind COVID-19 pentru personalul medical: Aţi mai văzut vreodată un general care, în plin război, îşi înjumătăţeşte armata?

7853 afișări
Imaginea articolului Sanitas, despre proiectul MS: Un general care, în plin război, îşi înjumătăţeşte armata

Sanitas, despre proiectul MS: Un general care, în plin război, îşi înjumătăţeşte armata

„În plin război epidemiologic, cu localităţi care intră sub cod roşu de Covid de la zi la zi, guvernul Cîţu lansează proiectul de lege care obligă personalul angajat în unităţile sanitare publice şi private, sub ameninţarea cu suspendarea şi apoi desfacerea contractului de muncă, să facă dovada: fie a vaccinării anti-COVID; fie a trecerii prin boală în ultimele şase luni; fie a unui rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR / antigen rapid, costurile testării fiind suportate de angajaţi”, au transmis luni seara reprezentanţii Sanitas.

Conform acestora, după o lună de la publicarea în Monitorul Oficial a legii, „probabil că aproape jumătate dintre angajaţii din sănătate (oameni care ţin să le fie respectat dreptul constituţional de decizie asupra propriei persoane) vor avea contractul de muncă desfăcut”.

„Cu alte cuvinte, domnule <general Cîţu>, vei reuşi să-ţi înjumătăţeşti singura <armată> care luptă cu pandemia, exact în perioada de vârf a valului 4! Când ştii că ATI-urile sunt pline! Când ştii că nu ai personal medical suficient iar cel existent este hăituit deja de un an şi jumătate de criză sanitară! Când rata de infectare creşte vertiginos de la o zi la alta! Când eşti conştient că partidul tău, aflat la guvernare (partid la care ţi-ai dorit din răsputeri să fii ales preşedinte), tocmai a desfăşurat un congres cu 5000 de oameni prezenţi sub acelaşi acoperiş, sfidând orice lege şi orice bun-simţ”, mai spun sindicaliştii din Sănăate.

Aceştia se întreabă cum poate un guvern liberal să gândească o astfel de măsură „în cel mai prost context cu putinţă” şi oferă trei variante de răspuns:
„1. Dintr-o totală lipsă de gândire strategică.
2. Dintr-o totală lipsă de consideraţie pentru eforturile şi sacrificiile celor care lucrează în sistemul sanitar!
3. Dintr-un interes care nu are nimic de-a face nici cu logica unei conduceri raţionale, nici cu nevoile şi drepturile cetăţenilor acestei ţări!”

Sanitas anunţă că va folosi în perioada următoare toate pârghiile legale posibile pentru a împiedica adoptarea acestui proiect de lege.

Certificatul digital al UE privind COVID-19 va fi obligatoriu pentru personalul medical, conform propunerii Ministerului Sănătăţii.

Potrivit documentului, personalul din cadrul unităţilor sanitare cu paturi publice şi private au obligaţia să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfăşurării activităţii. Măsurile se aplică şi în unităţile din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi în cadrul unităţilor subordonate, în cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi în cadrul unităţilor subordonate, precum şi în cadrul laboratoarelor de analize medicale, a precizat Ministerul Sănătăţii.

„Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgenţă. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creştere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranţa pacienţilor, dar şi a personalului medical. Sistemul medical, prin excelenţă, se bazează pe ştiinţă, inovaţie şi tehnologie, în care un loc important în deţin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici