Studiu: Oamenii nu hibernează, dar au nevoie de mai mult somn iarna

Un nou studiu explică modul în care anotimpurile influenţează odihna: chiar dacă trăim în medii iluminate artificial, ceasul biologic urmează ritmul Soarelui şi oamenii ar trebui să facă acelaşi lucru.

1254 afișări
Imaginea articolului Studiu: Oamenii nu hibernează, dar au nevoie de mai mult somn iarna

Oamenii nu hibernează, dar au nevoie de mai mult somn iarna

Chiar dacă evoluţia a transformat modul de viaţă al oamenilor de-a lungul anilor, suntem încă „animale”: ceasurile noastre biologice sunt reglate de Soare.

Tocmai din acest motiv, deşi trăim în medii urbane luminate artificial, iarna experimentăm un somn REM mai lung decât vara (şi un somn mai superficial toamna).

Somn REM iarna

Situaţia a fost confirmată de cercetările unei echipe de la Institutul de Fiziologie al Universităţii Medicale Charité din Berlin, ale cărei rezultate tocmai au fost publicate în jurnalul Frontiers in Neuroscience.

Oamenii de ştiinţă au studiat un grup de 188 de oameni, descoperind schimbări subtile, dar de impact, ale somnului de-a lungul anotimpurilor.

Chiar dacă pacienţii trăiau într-un mediu urban cu expunere scăzută la lumină naturală şi poluare luminoasă ridicată, timpul total de somn în timpul iernii a fost cu aproximativ o oră mai lung.

Şi mai semnificativă, însă, a fost măsurarea duratei somnului REM, care este direct legată de ceasul circadian (care este influenţat în sine de schimbarea luminii): a fost cu 30 de minute mai lungă iarna decât vara.

Omul, un „animal sezonier”

„În studiul nostru, demonstrăm că arhitectura somnului uman variază substanţial între anotimpuri la o populaţie adultă care trăieşte într-un mediu urban”, a scris echipa de specialişti.

Nu hibernăm, dar să dormim mai devreme iarna ar putea ajuta la întâlnirea „sezonalităţii umane”, care a rămas măsurabilă, chiar dacă orele de veghe ale majorităţii oamenilor sunt guvernate de şcoală, muncă şi ritmurile societăţii contemporane.

„Sezonalitatea este omniprezentă în fiecare fiinţă vie de pe această planetă. În general, companiile ar trebui să ajusteze obiceiurile de somn sau să ajusteze programul şcolar şi de lucru, pentru a se potrivi nevoilor sezoniere de somn”, opinează cercetătorii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici