Studiu: Stresul afectează calitatea somnului a 61% dintre români

  • Stresul afectează calitatea somnului a 61% dintre români.
  • Pentru femei, impactul modului în care se odihnesc este sensibil mai mare.
  • Durata medie a somnului la români este de 6,9 ore pe noapte.
103 afișări
Imaginea articolului Studiu: Stresul afectează calitatea somnului a 61% dintre români

Studiu: Stresul afectează calitatea somnului a 61% dintre români

Conform unui studiu realizat de asociaţia CIPRA - Centrul de Informare, Prevenire Risc şi Analiză, somnul se situează, ca importanţa majoră, pe locul 2, după alimentaţie, în topul aspectelor cu impact asupra calităţii vieţii.

Pentru femei, impactul modului în care se odihnesc este sensibil mai mare, cu un procent de 57%, comparativ cu 50% pentru bărbaţi.

Media timpului petrecut de respondenţi înainte de a adormi este de 22,9 minute, iar 41% declară că adorm în 10 minute sau mai puţin.

Durata medie a somnului este de 6,9 ore pe noapte. 14% dintre respondenţi dorm mai puţin de 6 ore, în vreme ce pentru majoritatea (34%) durata medie de ore de somn pe noapte este 7.

Un somn insuficient are, în timp, efecte evidente asupra modului în care un individ funcţionează pe plan personal, social şi profesional. Poate duce la probleme de memorie, de concentrare, la anumite afecţiuni (inclusiv boli de inimă, digestive etc.) şi chiar la repercusiuni mai grave, precum accidente (de circulaţie, casnice, la locul de muncă).

Aproximativ jumătate dintre respondenţi sunt afectaţi cel puţin uneori de consecinţele lipsei de somn, de la dificultăţi de concentrare (57%) sau probleme cu memoria (51%), până la incapacitatea de a fi productivi la job (36%) sau aţipit în timpul zilei (34%). Totodată, 44% dintre respondenţi renunţă la activităţile care le fac plăcere şi 42% evită interacţiunile sociale din cauza odihnei insuficiente.

Conform studiului, calitatea somnului este considerată bună de către 39% dintre respondenţi (în special bărbaţi – 45%, comparativ cu 34% dintre femei), în timp ce 52% declară un nivel mediu al calităţii somnului.

Totodată:

- 61% dintre respondenţi dau vina pe stresul din timpul zilei, ca factor principal care le afectează calitatea somnului

- 40% dintre respondenţii au perceput o influenţă negativă mare sau foarte mare a scumpirilor asupra somnului/odihnei

- 41% petrec prea mult timp pe telefon înainte de culcare, respectiv la televizor (35%), şi din acest motiv somnul lor are de suferit

- 3% mănâncă sau beau cu puţin timp înainte de ora de culcare, de aceea nu se odihnesc cum ar trebui

- 15% ajung târziu acasă de la serviciu, ceea ce le scurtează timpul disponibil pentru somn.

Întrebaţi despre aspectele care i-ar ajuta să doarmă mai bine, 48% dintre respondenţi consideră că o organizare mai bună, care le-ar permite să termine la timp lucrurile planificate, ar fi soluţia de care au nevoie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici