Totul despre malarie, boala adusă în SUA după 20 de ani de un anumit ţânţar

Patru cazuri au fost înregistrate în Florida şi unul în Texas, iar patologia este cauzată de ţânţarul anofel.

312 afișări
Imaginea articolului Totul despre malarie, boala adusă în SUA după 20 de ani de un anumit ţânţar

Malaria, adusă în SUA după 20 de ani de un anumit ţânţar

Coşmarul malariei a revenit. În ultima săptămână au fost confirmate 5 cazuri de transmitere locală în Statele Unite, acest lucru nu s-a mai întâmplat de 20 de ani. Patru dintre aceste episoade au avut loc în Florida, al cincilea în Texas, deşi Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) nu au găsit nicio corelaţie între ele.

Oficialii din domeniul sănătăţii de la Sarasota County Mosquito Management Services studiază specimene de ţânţari anofeli care provoacă malarie, în Sarasota, Florida, pe 30 iunie 2023.

Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA au emis o alertă pe 26 iunie după ce au fost confirmate cinci cazuri de malarie, primul cazuri dobândite local de boală în Statele Unite în 20 de ani. Patru cazuri de boală transmisă de ţânţari au fost confirmate în Florida şi unul în Texas, a declarat CDC în alerta sa de sănătate, adăugând că cazurile din cele două state nu par să aibă legătură. 

A făcut ravagii în Evul Mediu

Malaria este o boală infecţioasă transmisă prin înţepăturile ţânţarilor din genul Anopheles, care poartă microorganisme parazite. Aceşti ţânţari muşcă mai ales între apus şi răsărit. Afectează peste 200 de milioane de oameni în fiecare an, în special în Africa, şi este deosebit de periculos pentru copii.

Principalele simptome sunt febră, dureri de cap, tensiune în muşchii gâtului, frisoane, transpiraţii, greaţă, vărsături şi diaree. Este una dintre cele mai prezente boli din istoria omenirii, mai ales în perioada Evului Mediu. S-a răspândit mai ales în ţările din centrul şi estul Europei, iar apoi s-a extins şi în America, în urma colonizării.

Guvernul din Florida a recomandat drenarea apei stagnante, unde se pot reproduce ţânţarii, şi purtarea cămăşilor şi pantalonilor lungi. Ultimul caz de malarie la nivel local datează din 2003, cu 8 cazuri în Palm Beach, toate cazurile mai recente fiind „importate” de la persoane care au călătorit în alte ţări.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici