Un îndulcitor folosit în băuturi şi în prăjituri este de 600 de ori mai puternic decât zahărul. Specialiştii arată că înlocuitorul creşte riscul de cancer

Sucraloza este un îndulcitor artificial, adesea folosit în alimente şi în băuturi, care este de 600 de ori mai dulce decât zahărul „de masă”.

3186 afișări
Imaginea articolului Un îndulcitor folosit în băuturi şi în prăjituri este de 600 de ori mai puternic decât zahărul. Specialiştii arată că înlocuitorul creşte riscul de cancer

Îndulcitorul de 600 de ori mai puternic decât zahărul care creşte riscul de cancer

Acest îndulcitor s-a aflat de mult în centrul unei dispute ştiinţifice cu privire la impactul său asupra sănătăţii: potrivit unui studiu recent al Universităţii de Stat din Carolina de Nord poate deteriora ADN-ul şi poate creşte riscul de cancer.

Tot recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat să nu se folosească înlocuitori de zahăr pentru a susţine procesul de slăbire, deoarece există puţine dovezi ale beneficiilor pe termen lung.

Cercetătorii au descoperit că sucraloza poate deteriora pereţii intestinali şi creşte riscul de cancer. În plus, această afectare a intestinului este, de asemenea, asociată cu boala cronică a intestinului (IBD) şi poate creşte riscurile de boli hepatice. După cum se precizează în nota publicată de autorii care însoţeşte studiul, rezultatele ridică îngrijorări de sănătate şi siguranţă cu privire la prezenţa continuă a sucralozei în aprovizionarea cu alimente.

Cercetătorii s-au bazat pe studii anterioare, care au arătat că anumite bacterii intestinale ar putea transforma sucraloza într-o moleculă numită sucraloză-6-acetat. În acest nou studiu, autorii au expus celulele sanguine umane la sucraloză-6-acetat şi au descoperit că această moleculă a deteriorat ADN-ul.

Acest lucru vă poate creşte riscul de cancer şi alte probleme de sănătate. Într-un alt test, cercetătorii au expus ţesutul intestinal uman la această moleculă, constatând că a crescut nivelul de activare a genelor asociate cu inflamaţia, stresul oxidativ şi cancerul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici