15.000 de timişoreni ar putea rămâne fără ajutoare de încălzire

Aproximativ 15.000 de timişoreni ar putea rămâne, în această iarnă, fără ajutoare pentru încălzire, după ce Prefectura Timiş a atacat în instanţă o hotărâre a Consiliului Local Timişoara, în anexa căreia erau şi prevederi referitoare la aceste ajutoare.

91 afișări
Imaginea articolului 15.000 de timişoreni ar putea rămâne fără ajutoare de încălzire

15.000 de timişoreni ar putea rămâne fără ajutoare de încălzire (Imagine: Vali Bădoi/MediafaxFoto)

Viceprimarul Timişoarei Sorin Grindeanu a declarat, marţi, că 15.000 de timişoreni ar putea să rămână fără ajutoare de încălzire, în această iarnă.

Potrivit acestuia, prefectul de Timiş, Mircea Băcală, riscă să devină "cel mai jalnic prefect post-decembrist", deoarece a atacat în contencios administrativ decizia Consiliului Local (CL) Timişoara de a majora preţul de referinţă al gigacaloriei, hotărâre în a cărei anexă se aflau şi criteriile de acordare a ajutoarelor de încălzire către familiile cu venituri mici.

"Actualul prefect al judeţului Timiş, din păcate, candidează cu succes la funcţia de cel mai jalnic prefect post-decembrist. El a atacat în contencios administrativ şi anexa HCL care ne permitea nouă să dăm ajutoare sociale de încălzire la 15.000 de oameni", a spus Grindeanu.

El a spus că intenţionează să trimită scrisori către persoanele afectate de procesul dintre municipalitate şi Prefectură, în care să le explice situaţia.

"Dacă aceste ajutoare vor fi blocate, voi trimite 15.000 de scrisori celor care nu vor primi ajutoare de încălzire în această iarnă şi le voi explica cine este de vină pentru această situaţie", a spus Grindeanu.

Prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că a discutat pe această temă şi cu primarul Gheorghe Ciuhandu şi, dacă CL Timişoara nu va adopta o altă hotărâre prin care să reia acordarea acestor subvenţii la încălzire, Prefectura Timiş va modifica acţiunea intentată în justiţie, astfel încât aceasta să nu cuprindă şi ajutorul de încălzire acordat de municipalitate.

"Cheia este tot la municipalitate şi la Consiliul Local, care pot adopta o hotărâre în care vor pune un articol unic, prin care vor păstra subvenţia veche. Am vorbit şi cu domnul primar şi dacă CL Timişoara nu se va hotărî, în două săptămâni, voi schimba acţiunea pe care am intentat-o, pentru ca subvenţia să rămână", a declarat Băcală.

Potrivit viceprimarului Timişoarei Sorin Grindeanu, singura posibilitate ca timişorenii cu venituri mici să primească ajutoare de încălzire în această iarnă este ca Prefectura Timiş să renunţe la proces, deoarece, până la prima înfăţişare, care este programată pentru luna ianuarie, CL Timişoara nu poate adopta o altă hotărâre.

Prefectura Timiş a atacat în contencios administrativ, la Tribunalul Timiş, o hotărâre a Consiliului Local Timişoara adoptată în 27 iulie, prin care s-a decis majorarea tarifului energiei termice cu 15 la sută, începând cu 1 august 2009.

Astfel, preţul de facturare a unei gigacalorii către timişoreni ar fi trebuit să fie de 187 de lei, faţă de 162,62 de lei, cât era anterior adoptării acestei HCL.

De asemenea, consilierii locali timişoreni au aprobat şi creşterea cu 15 procente a ajutoarelor pe care Primăria Timişoara le acordă persoanelor cu un venit sub 800 de lei pe cap de familie pe lună.

Potrivit primarului Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, această ajustare a tarifului era necesară, în caz contrar compania locală de termoficare, Colterm, urmând să devină insolvabilă.

"Preţul real al unei gigacalorii este de 288 de lei, iar noi o facturăm către populaţie cu 162 de lei. Diferenţa de 126 de lei este suportată de bugetul de stat, care subvenţionează preţul cu 72 de lei pe gigacalorie şi 28 de lei de la bugetul local. Diferenţa de 26 de lei merge pe pierdere la Colterm. Astfel, dacă nu ajustăm preţul, societatea riscă să devină insolvabilă din luna ianuarie. Noi nu mai putem gestiona un serviciu unde la fiecare gigacalorie ieşim pe pierdere", le-a comunicat Ciuhandu consilierilor locali înainte de votarea proiectului.

Viceprimarul Timişoarei Sorin Grindeanu preciza că majorarea cu 15 la sută a ajutoarelor pe care Primăria Timişoara le acordă familiilor cu venit mic va însemna un efort bugetar de 1,1-1,2 milioane de lei pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici