2,5 tone de deşeuri metalice, adunate din Munţi Făgăraş de peste 100 de voluntari

  • Peste 100 de voluntari ai Asociaţiei În Slujba Muntelui au adunat în weekend mai bine de 2,5 tone de deşeuri metalice din Căldarea Lacului Călţun, Munţii Făgăraş.
  • Ei au cărat ţeavă, tablă şi alte profile metalice, pe un traseu de de aproximativ 3 ore, până la Transfăgărăşan, şoseaua care străbate munţii.
  • Deşeurile proveneau de la fostul refugiu turistic „Toma Boerescu”.
  • Acţiunea a fost realizată cu sprijinul salvamontiştilor din Argeş şi al Serviciului Public Judeţean Salvamont Sibiu.
142 afișări
Imaginea articolului 2,5 tone de deşeuri metalice, adunate din Munţi Făgăraş de peste 100 de voluntari

2,5 tone de deşeuri metalice, adunate din Munţi Făgăraş de peste 100 de voluntari

„Ne-am propus să facem curăţenie în jurul Lacului Călţun şi aşa am făcut. Iar asta nu e tot. Ne-am făcut şi o sută de noi prieteni. Am demonstrat că ne putem aduna mulţi oameni în jurul unei idei. Am încercat să sensibilizăm, prin acţiune, comunitatea montaniarzilor, pentru a arăta cât de mult este de făcut în slujba muntelui şi cât de mult poate face fiecare dintre noi”, a declarat Florin Fratu, reprezentant al Asociaţiei În Slujba Muntelui.

Lacul Călţun, situat la altitudinea de 2.135 m, are suprafaţa de 7.751 metri pătraţi şi adâncimea maximă de 11,8 m. Este un lac glaciar situat la nord-est de vârful Negoiu din Munţii Făgăraş, la jumătatea drumului dintre cabana Negoiu şi cabana Bâlea Lac, la poalele Vârfului Călţun, iar Căldarea Lacului Călţun este un loc pitoresc, de o frumuseţe aparte. Lacul face parte din Parcul Natural Golul alpin al Munţilor Făgăraş.

Aici a funcţionat, mai bine de 40 de ani refugiul turistic „Toma Boerescu”. Dat în folosinţă în anul 1975, refugiul fusese construit prin munca voluntară a salvamontiştilor, la iniţiativa lui Toma Boerescu, cel care a condus prima echipă a Salvamontului din Sibiu (începând cu anul 1969). De-a lungul anilor, refugiul a fost recondiţionat şi reparat de mai multe ori, dar la un moment dat vârsta şi-a spus cuvântul.

În 2014, Salvamont Sibiu, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, au montat un nou refugiu, mai sus de lac, mai mare, mai modern, mai bine izolat, cu panou solar şi cu trapă de acces prin acoperiş (în caz de zăpezi mari). În toamna anului 2018, vechiul refugiu a fost demontat definitiv. În urmă au rămas însă peste 10 tone de deşeuri metalice. Până în acest weekend, când voluntarii mobilizaţi de Asociaţia În Slujba Muntelui au reuşit să cureţe zona în totalitate.

Următorul obiectiv al asociaţiei, de aceeaşi natură, vizează resturile unui alt refugiu aflat tot pe creasta Munţilor Făgăraş. Este vorba despre refugiul de la Podu Giurgiului, doborât de o avalanşă după o foarte scurtă perioadă de funcţionare.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici