20 iunie, Ziua Mondială a Refugiatului: România a înregistrat 365 de cereri de azil în primele cinci luni ale anului

În primele cinci luni ale anului 2016, în România au fost înregistrate 365 de cereri de azil, cei mai mulţi solicitanţi provenind din Siria, Irak şi Pakistan, potrivit datelor furnizate luni de Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI).

Imaginea articolului 20 iunie, Ziua Mondială a Refugiatului: România a înregistrat 365 de cereri de azil în primele cinci luni ale anului

20 iunie, Ziua Mondială a Refugiatului: România a înregistrat 365 de cereri de azil în primele cinci luni ale anului (Imagine: Alexandru Hojda/ Arhiva Mediafax Foto)

"În primele cinci luni ale acestui an au fost înregistrate 365 de cereri de azil. Cei mai mulţi solicitanţi provin din Siria, Irak şi Pakistan", anunţă Inspectoratul General pentru Imigrări, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, "în România, din anul 1991 până în prezent, un număr de 26.442 persoane au depus cereri pentru acordarea formei de protecţie. Dintre aceştia, 4.981 au primit statut de refugiat sau protecţie subsidiară".

De asemenea, de la începutul anului, în România au fost transferate 29 de persoane din Grecia şi şase din Italia, în urma angajamentelor asumate de România la nivel european, se mai arată în comunicat.

Ţara noastră are obligaţia, ca orice stat care primeşte refugiaţi, să le ofere protecţie împotriva returnării în ţara de origine, acces efectiv şi neîngrădit la procedura de azil, precum şi o serie de măsuri de asistenţă (materială, medicală, socială).

La data de 20 iunie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Refugiatului, context în care, anul acesta, Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) a organizat o serie de activităţi care au avut ca scop promovarea cunoaşterii şi respectării diversităţii culturale, etnice, lingvistice, sociale şi a valorilor democratice.

O serie de competiţii sportive, ateliere de pictură tematică, excursii, drumeţii şi seri culturale au fost organizate în Centrele de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Timişoara, Galaţi, Rădăuţi, Şomcuta Mare, Giurgiu şi Bucureşti. La evenimente au participat refugiaţi, solicitanţi de azil şi membri ai comunităţii locale.

Din anul 1991, România a asigurat drepturile refugiaţilor prin construirea treptată a unui sistem naţional de azil, în conformitate cu obligaţiile asumate la nivelul comunităţii internaţionale. Aceste drepturi sunt garantate prin Convenţia de la Geneva, din 1951 şi Protocoloul de la New York, din 1967.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici