200 de părinţi, profesori şi elevi au protestat în stradă faţă de fuziunea a două şcoli, în Arad

Circa 200 de profesori, părinţi şi elevi au protestat, vineri, în stradă, faţă de fuziunea unei şcoli generale cu un liceu tehnologic, afirmând că se tem de contactul între copii de 5-6 ani şi elevii unui liceu profesional, transmite corespondentul MEDIAFAX.

526 afișări
Imaginea articolului 200 de părinţi, profesori şi elevi au protestat în stradă faţă de fuziunea a două şcoli, în Arad

200 de părinţi, profesori şi elevi au protestat în stradă faţă de fuziunea a două şcoli, în Arad (Imagine: Ciprian Sterian / Mediafax Arhiva Foto)

Protestul a avut loc la Şcoala Gimnazială numărul 22 "Caius Iacob" din municipiul Arad, faţă de un proiect al municipalităţii, avizat de Inspectoratul Şcolar Arad, care vizează comasarea şcolii generale cu Liceul Tehnologic de Electronică şi Automatizări "Caius Iacob"

Conform proiectului, Liceul Tehnologic de Electronică va fuziona prin absorbţie cu Şcoala Generală, urmând ca liceul să fie mutat în clădirea şcolii generale, în condiţiile în care clădirea liceului aparţine Ministerului Transporturilor.

"A fost un protest spontan ca urmare a Consiliului Profesoral de joi, când ni s-a anunţat fuziunea prin absorţie, asta însemnând că ciclul liceal îl absoarbe pe cel gimnazial, în condiţiile în care noi avem mult mai mulţi elevi. Nu ştiu dacă este un avantaj nici pentru dumnealor, pentru că noi nu furnizăm material de absolvenţi pentru profil tehnologic, majoritar elevii noştrii s-au îndreptat către licee cu profil teoretic. (...) Nu putem asocia... noi avem foarte multe clase pregătitoare, sunt copii de la cinci-şase ani, care intră în ciclul primar, care vor împărţi o curte comună cu un elev de ciclu liceal de şcoală profesională. (...) Eu sunt părinte de doi copii la ciclul primar, credeţi-mă că nu sunt încântată de ideea de a împărţi o curte comună cu un liceu", a declarat, corespondetului MEDIAFAX, liderul de sindicat al Şcolii Gimnaziale "Caius Iacob" Arad, prof. Daniela Chiş.

Şcoala generală are circa 800 de elevi, iar liceul are aproximativ 400 de elevi. Cadrele didactice nu înţeleg de ce şcoala cu mai puţini elevi ar urma să absoarbă unitatea mai mare. În plus, dascălii spun că elevii şcolii au rezultate foarte bune, iar un eventual nume al viitoarei şcoli care să cuprindă şi cuvintele "liceu tehnologic" ar alunga elevii din clasele pregătitoare.

Pe de altă parte, autorităţile îi asigură pe părinţi, profesori şi elevi că nu va scădea calitatea actului educaţional.

"Nicio normă a unui cadru didactic titular nu va fi afectată, iar calitatea actului educaţional nu va avea de suferit, în condiţiile în care vor rămâne aceleaşi cadre didactice, care vor preda aceloraşi elevi", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, şeful Inspectoratului Şcolar Arad, prof. Cladius Mladin.

Potrivit acestuia, "noua persoanlitate juridică îşi va produce efecte începând cu anul şcolar 2020", până când Primăria Arad va trebui să se ocupe de dezvoltarea clădirii, întrucât acum nu există spaţiu care să fie alocat elevilor de liceu.

Mai multe licee şi şcoli din municipiul Arad vor fuziona prin absorţie, iar în judeţ câteva grădiniţe vor fi desfiinţate, în cadrul reorganizării reţelei şcolare pentru anul şcolar 2017-2018, ca urmare, în special, a scăderii numărului de elevi, a unor probleme cu clădirile şcolare şi pentru că nu se încadrează în bugetul alocat conform costului standard per elev.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici