3 sportivi cu dizabilităţi duc steagul României pe vârful Kilimanjaro pe 1 Decembrie

Doi sportivi nevăzători şi unul cu dizabilitate fizică, membrii ai Lotului Naţional de Paraclimbing, duc mai departe proiectul 7Summits şi îşi doresc să cucerească Vârful Kilimanjaro (5895m) exact de ziua României.

253 afișări
Imaginea articolului 3 sportivi cu dizabilităţi duc steagul României pe vârful Kilimanjaro pe 1 Decembrie

3 sportivi cu dizabilităţi duc steagul României pe vârful Kilimanjaro pe 1 Decembrie

Răzvan Nedu, Adriana Tofan şi Liviu Matei, însoţiţi de ghidul montan Teofil Vlad, sunt cei trei sportivi de performanţă care demonstrează încă o dată că nicio dizabilitate nu poate să te oprească din a avea o viaţă independentă.

Ruta aleasă pentru această expediţie este Marangu. Călătoria propriu-zisă începe de la Poarta Parcului Naţional Marangu, ascensiunea pornind de la 1860 metri. Se continuă până la Cabana Mandara (2700m), după care are loc urcarea la 3700 metri până la Cabana Horombo. După o zi de aclimatizare, se merge până la Cabana Kibo (4700 metri), iar apoi până în Vârful Kilimanjaro (5895 metri). Coborârea se face pe drumul care a fost parcurs. 

După rezultatele excelente la Campionatele Mondiale, Lotul Naţional de Paraclimbing al României are ca următor obiectiv participarea la Jocurile Paralimpice, dar şi cucerirea celor mai înalte vârfuri ale lumii de pe fiecare continent, 7Summits, pas care a fost început in 2020 de către Alexandru Benchea, iar pentru Razvan Nedu ar fi al 3 -lea vârf după Elbrus (5642 metri) si Aconcagua (6962 metri).

Este o bucurie pentru mine că aceşti sportivi minunaţi vor putea realiza această performanţă chiar de ziua României. Sper ca astfel să atrag atenţia asupra greutăţilor pe care le întâmpină persoanele cu dizabilităţi din ţara noastră şi să ni se alăture mai mulţi oameni de bine care pot face o reală diferenţă pentru persoanele cu dizabilităţi. Orice ajutor contează. De asemenea sunt sigur că aventura lor va arăta tuturor copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi că, nu numai că pot avea o viaţă independentă, dar îşi pot depăşi şi limitele, făcând performanţă. Escalada este o adevărată terapie.”, a declarat Caudiu Miu, fondator Climb Again

Despre cei 3 temerari 

Răzvan Nedu vede aproximativ 1%. Este antrenor de escaladă pentru copiii cu dizabilităţi a programelor de terapie Climb Again şi căpitanul Echipei Naţionale de Paraclimbing. Îl defineşte disciplina caracteristică unui sportiv de performanţă şi ambiţia de a converti nenumăratele ore de antrenament în medalii la concursuri naţionale şi internaţionale, precum şi cucerirea celor mai înalte vârfuri montane de pe cele 7 continente. Răzvan a obţinut, în 2021, titlul de Vicecampion Mondial la Campionatul Mondial de Paraclimbing din Moscova, concurând cu mâna în ghips. În ceea ce priveşte dragostea pentru munte şi pentru înălţimi, Răzvan se mândreşte cu ascensiunea pe Aconcagua (6962 metri), Elbrus (5642m), Mont Blanc (4809m), fiind hotărât să ajungă până pe Acoperişul Africii pe 1 decembrie.

Adriana Tofan este complet nevăzătoare şi sportiva la categoria B1. A descoperit escalada datorită unei prietene care îi povestea despre experienţele ei de la centrul Climb Again şi a devenit curioasă să experimenteze acest sport. Nu a durat mult până a descoperit că escalada îi alimentează dorinţa de nou, de provocare, de adrenalină, începând să iubească orele de antrenament şi dedicându-le performanţei sportive. În anul 2022, în cadrul Paraclimbing Master Imst din Austria, a obţinut medalia de argint, iar anul acesta a fost singura sportivă care a făcut parte din echipa lotului în timpul Campionatul Mondial de Escaladă din Elveţia, ocupând locul 10. 

Liviu Matei este căţărător la categoria RP3 şi instructor de escaladă, alături de Răzvan, la centrul Climb Again. Orele petrecute între pereţii de căţărare şi participarea la competiţii l-au ajutat mult să dobândească încredere în el. În anul 2022, odată cu antrenamentele Lotului pe munţi înalţi, a descoperit plăcerea pentru drumeţii şi pentru altitudine. După succesul cuceririi celor 4167 metri ai Vf. Toubkal din Maroc în luna noiembrie, s-a reîntors în Africa pentru a urca pe Vf. Kilimanjaro.

Teofil Vlad este ghid montan, nelipsit din aventurile Lotului pe culmi înalte. Interacţiunea cu membrii Climb Again a început în 2015, când Teofil a încercat să ajungă pe Everest, derulând un proiect pentru promovarea cauzei ONG-ului prin ascensiunea lui. Demersul s-a finalizat cu succes în 2019, când a dus steagul Climb Again pe acoperişul lumii. Din 2020, el insuflă energie şi motivaţie echipei de a urca tot mai sus pe munţii planetei, relaţia cu asociaţia fiind una profesională prin prisma meseriei de ghid montan. Rezonează profund cu misiunea Climb Again şi se implică în diverse campanii de conştientizare. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lotul de Paraclimbing al României este sprijinit în acest an de Viva Credit, BRD, Groupama Asigurări, Zuzu, ALD Automotive, Kaufland, Comitetul Naţional Paralimpic, Federaţia Română de alpinism şi escaladă.

Asociaţia Climb Again, coordonator al echipei de paraclimbing a României, este o organizaţie non-guvernamentală afiliată la Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă (FRAE) , fondată şi condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă.  Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie şi consiliere psihologică pentru copii şi tineri cu dizabilităţi: deficienţă de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficienţe asociate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici