50 de ani de la Duminica sângeroasă, o rană care încă doare

Războiul civil din Irlanda de Nord a fost supranumit „Bloody Sunday”

3343 afișări
Imaginea articolului 50 de ani de la Duminica sângeroasă, o rană care încă doare

30 de ani de la Duminica sângeroasă, o rană care încă doare

Duminica sângeroasă: 30 ianuarie 1972. A fost duminica în care armata britanică a tras asupra mulţimii. S-a întâmplat în timpul unei demonstraţii la Derry, când au fost ucise 14 persoane.

Masacrul de acum 50 de ani a lăsat urme adânci. Armata britanică a împuşcat 28 de civili neînarmaţi, în timpul unui marş de protest paşnic împotriva menţinerilor în arest efectuate de autorităţi, fără ca arestaţii să fie prezentaţi prealabil unui judecător.

Dintre cele 14 persoane care au murit, 13 au fost ucise pe loc, în timp ce moartea unui alt bărbat a avut loc 4 luni mai târziu, urmare a rănilor suferite.

Multe dintre victime au fost împuşcate în timp ce fugeau de soldaţi, iar altele au fost împuşcate în timp ce încercau să-i ajute pe răniţi.

Marşul a fost organizat de Asociaţia drepturilor civile din Irlanda de Nord (NICRA). 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici