80 de lebede care nu au migrat în ţările calde, în pericol să moară de foame şi frig. Voluntarii dintr-un judeţ încearcă să le salveze | FOTO

Un număr de 80 de lebede aciuate pe o baltă din Galaţi sunt în pericol să moară din cauza frigului şi a lipsei hranei, iar voluntarii încearcă să le salveze, aruncând-le periodic mâncare. Păsările s-au adunat pentru iernat într-o zona retrasă, pe un ochi de apă format pe terenul Portului Mineralier.

1597 afișări
Imaginea articolului 80 de lebede care nu au migrat în ţările calde, în pericol să moară de foame şi frig. Voluntarii dintr-un judeţ încearcă să le salveze | FOTO

80 de lebede care nu au migrat în ţările calde, în pericol să moară de foame şi frig, într-un judeţ | FOTO

Specialiştii spun că păsările s-au adunat pe balta de la Galaţi deoarece zona este departe de oameni şi ferită de vânt. Problema este că, în ultimele zile, apa a îngheţat şi păsările nu mai au cu ce să se hrănească. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât foarte multe păsări sunt pui care nu rezistă la temperaturi scăzute şi la perioade îndelungate fără hrană.

„Lebedele s-au aciuat pe o baltă de la Portul Mineralier. Acolo e o zonă de revărsare a Dunării, s-a format o baltă cu stuf, 80 de lebede s-au adunat. Apa este aproape îngheţată şi condiţiile de hrănire sunt precare. Problema este că jumătate este formată din pui. Aceştia au sub un an şi, spre deosebire de adulţi, nu sunt pregătiţi pentru frig şi foame. Ca să-i ajutăm le aducem mâncare, mixturi de salate, morcovi, cereale, le dăm chiar şi pâine cu cereale care nu este recomandată, dar are vitamine. Este o lebădă care iernează la noi, doar zona este inedită, probabil au fost atrase de zonă. Acolo este o baltă care seacă atunci când Dunărea scade, iar zona este ferită de vânt şi de oameni, fiind terenul privat al unei societăţi comerciale”, a explicat, la solicitarea corespondentului MEDIAFAX, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, Mădălin Şerban.

Reprezentanţii Complexului Muzeal şi ai Grădinii Zoologice din Galaţi merg în zonă din două în două zile pentru a hrăni păsările. Acestea nu mănâncă toate legumele şi cerealele lăsate de oameni, dar voluntarii nu au de gând să renunţe.

„Au mâncat, dar nu foarte mult. Sperăm să înveţe, să se obişnuiască să mânânce din ce le aducem noi. Acum văd că s-au speriat. S-au speriat, dar vor veni să mânânce”, a spus unul dintre angajaţii Grădinii Zoologice din Galaţi, care a venit să dea o mână de ajutor.

Pe balta din apropierea Dunării petrec iarna nu doar lebede, ci şi câteva perechi de raţe sălbatice şi mai mulţi pescăruşi. Specialiştii spun că păsările vor părăsi balta la primăvară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici