840 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara vor fi concediaţi începând cu 1 octombrie

CEH va da afară 840 de angajaţi în toamna acestui an, Ministerul Energiei pregătind în acest sens o Hotărâre de Guvern pentru acordarea sumelor necesare pentru asigurarea venitului în completare, la acest moment angajaţii care vor părăsi sistemul nebeneficiind şi de plăţi compensatorii.

669 afișări
Imaginea articolului 840 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara vor fi concediaţi începând cu 1 octombrie

840 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara vor fi concediaţi începând cu 1 octombrie (Imagine Ana Poenariu / Mediafax Foto)

În perioada cuprinsă între ieşirea din insolvenţă – finele lunii aprilie- şi reintrarea în insolvenţă- finele lunii iunie – forurile de conducere ale Complexului Energetic Hunedoara au aprobat un plan de disponibilizare care cuprinde concedierea colectivă a 840 de angajaţi.

Ministerul Energiei pregăteşte acum un proiect de hotărâre de Guvern pentru asigurarea veniturilor în completare, valoarea estimată până în 2018 fiind de aproape 26 milioane de lei, proiectul aflându-se în dezbatere publică până la începutul lunii august.

Planul de disponibilizare a fost avizat de Consiliul de Administraţie şi avizat de Adunarea Generală a Acţionarilor.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern, programul de restructurare şi reorganizare are ca scop principal menţinerea în funcţiune a capacităţilor de producţie eficiente şi închiderea sau conservarea activelor nerentabile, dar şi redimensionarea numărului de personal în funcţie de necesarul optim.

Ministerul Energiei arată în proiect că prin reducerea personalului ”se urmăreşte reducerea activităţii CEH”, echilibrarea bugetului de venituri şi cheltuieli şi lîmbunătăţirea indicatorilor economico-financiari ai societăţii.

Potrivit notei de fundamentare influenţa/costul disponibilizării salariaţilor, corespunzătoare venitului de completare asupra bugetului asigurărilor pentru şomaj este de 25.908.000 lei, din care: 2016 – 3.306.000 lei, 2017 – 9.918.000 lei, 2017 – 3.306.000 lei şi 2018 – 9.918.000 lei.

Pentru acest an este nevoie de suma de 3.306.000 lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru plata venitului lunar de completare ce se va aloca angajaţilor CEH care vor părăsi sistemul.

Planul de restructurare prevede concedierea a 840 de salariaţi, într-o singură etapă, începând cu 01.10.2016.

La acest moment, angajaţii care urmează să fie disponibilizaţi vor beneficia numai de ajutor de şomaj şi venit în completare, contractul colectiv de muncă fiind denunţat, ilegal spun sindicaliştii, încă din luna martie de administratorul judiciar al companiei.

Planul de disponibilizare aprobat de CA şi de AGA a fost însă contestat la Inspectoratul Teritorial de Muncă la începutul acestei luni de către Sindicatul "Muntele", structură reprezentativă la nivelul Complexului Energetic Hunedoara.

Sindicaliştii spun că la negocierile pentru viitorul Contract Colectiv de Muncă vor încerca să cuprindă şi bani pentru concedierile colective.

Societatea a reintrat în insolvenţă pe data de 23 mai după ce Curtea de Apel Alba Iulia a decis, în mai, că dosarul prin care Complexul Energetic Hunedoara a intrat pe 7 ianuarie în insolvenţă trebuie rejudecat din cauza unui viciu de procedură al judecătorului sindic de la Tribunalul Hunedoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici