A rămas orb, desfigurat şi fără ambele braţe din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar încă este fericit, iar soţia sa este alături de el. Povestea unui soldat ucrainean curajos

Contraofensiva Ucrainei continuă, însă sub aşteptări şi fără progrese semnificative, iar numărul ucrainenilor invalizi de pe urma războiului este în creştere.

2243 afișări
Imaginea articolului A rămas orb, desfigurat şi fără ambele braţe din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar încă este fericit, iar soţia sa este alături de el. Povestea unui soldat ucrainean curajos

GOKTAY KORALTAN/BBC - Andrii Smolenska, înainte şi după război

Numai în prima jumătate a acestui an au rezultat 15.000 ucraineni invalizi, potrivit Departamentului de Sănătate din Kiev.

Ministerul refuză să spună câţi dintre ei sunt militari,  relatează BBC.

Sunt mai mulţi amputaţi în şase luni decât a avut Marea Britanie în cei şase ani ai celui de-al Doilea Război Mondial, când 12.000 dintre militari şi femei şi-au pierdut braţele şi picioarele. 

S-ar putea să urmeze multe altele în cel mai nou război din Europa. Potrivit fostului ministru al apărării al ţării, Oleksii Reznikov, Ucraina este ţara cea mai puternic minată din lume.

Unii soldaţi invalizi ajung la o clinică de reabilitare din capitală, Kiev, şi la un spital din sud-estul Ucrainei. 

Îl cheamă Andrii Smolenska, a fost grav rănit, rămas fără vedere, rămas fără mâini, desfigurat. 

Dar soţia sa, Alina  Smolenska, este alături de el.

Am vrut doar să fiu cu el, să-l ating, să spun că nu este singur”, spune ea. „În situaţii ca aceasta, când o persoană are nevoie de sprijin, i-aş atinge mâna”.

Dar când a ajuns la el la spital, a fost imposibil.

„Am văzut că Andrii chiar nu mai are mâini,  aşa că i-am atins piciorul şi am început să vorbesc cu el”, spune ea.

„I-am spus: „Suntem o familie. Nu-ţi face griji. Desigur, vor fi nişte momente grele, dar suntem împreună”.

Cu câteva ore mai devreme, Andrii Smolenskyi comandase o mică unitate de recunoaştere pe frontul de sud al Ucrainei.

Când tânărul de 27 de ani a început să coboare dintr-un şanţ, o explozie parcă a rupt pământul şi cerul. Următoarea lui amintire este despre trezirea în spital.

Mi s-a părut ca un vis”, spune el, „totul era atât de întunecat”.

Încet, şi-a dat seama că nu îşi poate mişca mâinile şi că a rămas fără vedere în totalitate şi parţial auzul.  

A rămas şi fără ambele braţe. Şrapnelul îi era înfipt adânc sub piele.  

După patru luni, tânărul este încă la reabilitare în clinica din Kiev,  împreună cu alţi veterani de război. Andrii este înalt şi slab, cu o voce uşor răguşită, având recent o intervenţie chirurgicală ca să-i scoată un tub de respiraţie de la gât.

Dar încă are umor. 

„Soţia mea este incredibilă”, spune Andrii. „E eroul meu, cu mine 100%”.

Alina l-a susţinut prin accidentare şi lupta de adaptare, prin kinetoterapie şi 20 de operaţii (vor fi mai multe). Când îi este sete, ea îi ridică uşor un pai la buze. Acum, el vede lumea prin ochii ei.

Andrii este „recunoscător lui Dumnezeu” că a scăpat de orice leziune cerebrală. Indicativul lui în armată era „apostolul” şi crede că supravieţuirea lui a fost miraculoasă.

„Din punct de vedere psihologic a fost greu să trec peste asta, dar când mi-am acceptat noul corp, aş spune că mă simt bine”, spune el.  

Cu toate că este greu de spus dacă îşi va putea recăpăta vreodată vederea (Elon Musk deja testează implantul Neuralink, o tehnologie ce nouă ar putea salva de la orbire 43 milioane de oameni), ar putea avea o şansă să capete o nouă pereche de braţe bionice, potrivit BBC

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici