Abandonul şcolar timpuriu: Lipsa transportului, principala cauză a unei probleme MAJORE în învăţământul românesc

Un raport al Societăţii Academice din România, lansat vineri, arată că lipsa transportului în mediul rural reprezintă principala cauză a abandonului şcolar timpuriu. O altă problemă a învăţământului este lipsa internatelor şi a căminelor pentru cazarea elevilor.

Imaginea articolului Abandonul şcolar timpuriu: Lipsa transportului, principala cauză a unei probleme MAJORE în învăţământul românesc

Raport: Lipsa transportului, principala cauză a abandonului şcolar în România

„Constatăm cu tristeţe că România a înregistrat cea mai înceata scădere a ratei de părăsire timpurie a şcolii dintre cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene, 1,7 puncte procentuale pe parcursul a şapte ani. La acest moment, conform datelor pentru anul 2018, ţară noastră se află cu 5,8% în spatele mediei UE 28, iar îndeplinirea în următorii doi ani a ţintei asumate, 11,4%, nu este decât un vis frumos, pe baza trendului de evoluţie acest obiectiv fiind irealizabil”, se arată în Raportul Alternativ privind Starea Învăţămăntului Preuniversitar 2019, lansat, vineri, de Societatea Academică din România.

Potrivit raportului, pentru reducerea părăsirii timpurii a şcolii, se propune „adoptarea unui plan de măsuri integrate care să favorizeze accesul la educaţie al elevilor care studiază în altă localităţi decât cea de domiciliu, precum şi a celor aflaţi în situaţii dezavantajate, pe termen mediu şi lung inclusiv prin dezvoltarea serviciilor de tip internate şi cantine, în aşa fel încat niciun copil să nu fie lăsat în urmă , iar mediul de provenienţă şi situaţia materială a familiei să nu cântăreasca în determinarea viitorului sau”.

Raportul mai arată faptul că lipsa transportului în mediul rural este principalul factor pentru abandonul timpuriu a şcolii.

„Soliciăm clarificarea urgentă a situaţiei transportului elevilor navetişti, cauza principala a părăsirii timpurii a şcolii, şi remedierea situaţiei pe termen scurt prin corecţii legislative specifice în aşa fel încat responsabilitatea să fie partajată în mod egal între autorităţile centrale şi locale, iar mecanismul tehnic să fie unul fără disfuncţionalităţi practice, având că deziderat că niciun copil care trebuie să se deplaseze în altă localitate pentru a merge la şcoală să nu abandoneze din lipsa banilor de transport”, se maiâarată în raportul privind situaţia învăţămîntului din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici