ACCIDENTUL AVIATIC din Apuseni - Procuror: Medicii răniţi în accidentul aviatic nu au pretenţii civile, au fost audiaţi ca martori

Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat, miercuri, că medicii răniţi în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni şi care sunt internaţi la Cluj au fost audiaţi în calitate de martori, după ce au decis că "nu au niciun fel de pretenţii civile".

630 afișări
Imaginea articolului ACCIDENTUL AVIATIC din Apuseni - Procuror: Medicii răniţi în accidentul aviatic nu au pretenţii civile, au fost audiaţi ca martori

ACCIDENTUL AVIATIC din Apuseni - Procuror: Medicii răniţi în accidentul aviatic nu au pretenţii civile, au fost audiaţi ca martori (Imagine: Catalin Cadan/Arhiva Mediafax Foto)

Procurorul Augustin Lazăr a spus, miercuri, într-o conferinţă de presă, că procurorii i-au audiat pe medicii răniţi în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni, care sunt internaţi la Cluj-Napoca, în calitate de martor, după ce aceştia au decis "că nu au de pretenţii civile".

"Procedura este aşa: procurorii au întrebat medicii dacă se constituie parte civilă şi cer pretenţii sau nu, iar ei au decis că renunţă la pretenţii materiale şi vor să fie audiaţi în calitate de martor. Au fost de acord să fie audiaţi în calitate de martor, ceea ce s-a şi realizat. (…) De asemenea, reprezentanţi ai ISU Alba au fost audiaţi la Alba Iulia în calitate de martori. Apoi, au fost depuse la dosar documentele relevante pentru clarificarea circumstanţelor accidentului, cum ar fi jurnalul de acţiune ISU. De la toate unităţile care au acţionat se vor depune jurnalele de acţiune pentru a se vedea modul în care au fost efectuate activităţile de către fiecare dintre aceste acţiuni", a mai spus Lazăr.

Întrebat dacă ulterior medicii se mai pot constitui ca parte civilă în proces, Lazăr a răspuns că procedura prevede că acest lucru se poate face până la primul termen în instanţă.

Procurorul Augustin Lazăr a mai spus că, din informaţiile pe care le are, copilotul nu a fost încă audiat, pentru că starea acestuia de sănătate nu a permis şi că procurorii care cercetează cazul au audiat până acum mai multe categorii de persoane care cunosc circumstanţele în care a avut loc accidentul sau care au luat parte la salvarea victimelor la locul accidentului.

"Ancheta a continuat prin audierea mai multor categorii de persoane care cunosc circumstanţele în care a avut loc accidentul sau care au luat parte la salvarea victimelor la locul accidentului, respectiv au fost audiaţi în calitate de martori personal ISU, jandarmi, medici de urgenţă, personal silvic. De asemenea, localnicii care au ajuns la locul accidentului şi au contribuit la salvarea victimelor. Aş putea să vă spun că până în prezent au fost audiate peste 20 de persoane în calitate de martor şi în continuare se vor efectua audieri până spre sfârşitul săptămânii când sperăm să încheiem cu audierile în zona Cîmpeni - Alba Iulia şi să putem efectua o evaluare a mijloacelor de probă în dosar", a mai spus Lazăr.

El a adăugat că, în paralel, se efectuează examinări pentru mijloacele materiale de probă, fiind ridicate de la faţa locului diverse obiecte, fragmente, bunuri aparţinând victimelor.

"Ele au fost introduse în colete, care sunt sigilate şi care sunt ţinute la dispoziţia specialiştilor pentru examinare. Pe baza acestor examinări, se va putea face o evaluare către sfârşitul săptămânii sau începutul săptămânii viitoare. Aş dori să precizez că instrumente cum sunt aparatul GPS şi staţia ELT, împreună cu cele două antene, au fost ridicate, conservate şi ele vor fi supuse examinării unor laboratoare de specialitate", a afirmat Augustin Lazăr.

Întrebat dacă printre persoanele audiate se află şi şeful ISU Alba, colonelul Dorel Sofica, şi adjunctul său colonelul Cornel Oprişa, Augustin Lazăr a confirmat precizând că ambii au fost audiaţi.

Un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla echipaj medical a aterizat forţat, în 20 ianuarie, în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba.

În urma accidentului şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Toate cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, au fost internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca. În 21 ianuarie, medicul Radu Zamfir a fost externat de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie.

Ulterior, medicul a susţinut o conferinţă de presă la Institutul Fundeni, el spunând că datorită lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viaţă, după ce aeronava a intrat în ceaţă, a pierdut înălţime, a pierdut un motor şi apoi "ne-am recules".

Procurorii Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia au dispus începerea urmăririi penale in rem în cauza privind accidentul aviatic, pentru două infracţiuni: încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor şi vătămare corporală din culpă.

Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, declara că în urma anchetei desfăşurate la locul accidentului aviatic au fost ridicate probe care urmează să fie supuse expertizei, precizând că ancheta va dura câteva luni.

"Această aeronavă nu a avut o cutie neagră, însă are alte instrumente la bord care urmează să fie examinate în perioada următoare pentru a vedea cum au funcţionat şi pentru a-şi face un punct de vedere experţii în domeniu. Se va emite un raport de către inspecţia de specialitate, inspectorii investigatori ai Autorităţii Aeronautice. Acest raport sigur că va fi făcut după o perioadă de timp, după câteva luni. De regulă, este o procedură laborioasă pentru a emite acest raport, va fi depus la Parchet şi apoi procurorul va putea să administreze probaţiunea şi să soluţioneze dosarul", afirma Lazăr.

De asemenea, pe lângă expertizele medico-legale dispuse în cauză, urmează să fie făcute şi expertize tehnice, procurorii solicitând, totodată înscrisuri de la diferite instituţii privind procedurile de zbor şi acţiunile de salvare.

Ziana Motora şi Raluca Zăgănescu, cele două tinere paramedic voluntar la SMURD Cluj care au ajuns primele la victimele accidentului aviatic din Munţii Apuseni, au fost audiate în calitate de martor, tot miercuri, de procurorii Parchetului Curţii de Apel Cluj.

Medicul coordonator al Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Adela Golea, a declarat că probabil va fi audiat tot personalul de la SMURD Cluj care a participat la intervenţie.

De asemenea, tot miercuri, medicul Radu Zamfir a dat o declaraţie, prin comisie rogatorie, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, aceasta urmând să fie depusă la dosarul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, instrumentat de Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia.

Surse judiciare au declarat că Zamfir nu şi-a mai putut aminti, în faţa procurorilor, detalii despre tragedie, în condiţiile în care grija lui principală după accident a fost salvarea vieţii celorlalţi.

Sursele citate spun că medicul le va pune la dispoziţie anchetatorilor toate SMS-urile date în ziua accidentului, înainte şi după acesta. El trebuia să facă acest lucru miercuri, însă nu a avut la el cablul de date necesar pentru conectarea telefonului la calculator.

Pe de altă parte, aceleaşi surse au precizat că declaraţia medicului Zamfir nu conţine detalii precise privind momentul accidentului, cel mai probabil din cauză că acesta este încă în stare de şoc după tragedie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici