ACCIDENTUL DE AUTOCAR DIN FRANŢA - Ponta: O persoană a decedat, 12 sunt în stare gravă, şase dintre răniţi au fost externaţi.

Un copil a decedat, 12 persoane sunt în stare gravă, 30 de persoane sunt internate cu leziuni care nu pun viaţa în pericol, iar 7 persoane nu au necesitat intervenţii medicale, în urma accidentului în care a fost implicat un autocar românesc în Franţa, a anunţat, duminică, premierul Victor Ponta.

3447 afișări
Imaginea articolului ACCIDENTUL DE AUTOCAR DIN FRANŢA - Ponta: O persoană a decedat, 12 sunt în stare gravă, şase dintre răniţi au fost externaţi.

ACCIDENTUL DE AUTOCAR DIN FRANŢA

El a precizat că pasagerii răniţi sunt internaţi în 6 spitale din regiunea în care s-a produs accidentul.

"Este vorba despre un autocar care efectua o cursă de linie, o cursă obişnuită, cu cetăţeni români care veneau din Spania şi se îndreptau către România. Nu e vorba, cel puţin din datele pe care noi le avem, de ceea ce s-a comunicat iniţial, de un grup de copii. Era vorba de părinţi, unii dintre ei însoţiţi de copii", a spus Ponta.

Mai târziu, Ponta a precizat la Realitatea TV că şase dintre victimele accidentului au fost externate.

Şi MAE a anunţat, printr-un comunicat, că, în acest moment, Consulatul General al României la Marsilia este în legătură cu reprezentanţii firmei transportatoare şi, împreună cu autorităţile locale, fac demersuri pentru repatrierea cetăţenilor români implicaţi în accident, care au fost externaţi, respectiv 6 persoane până în prezent.

Concret, în apropierea locului unde a avut loc accidentul este pregătit pentru a prelua cetăţenii români un autocar pus la dispoziţie de firma transportatoare, care va pleca în această seară în România.

MAE menţionează că toţi cetăţenii români care au avut de suferit de pe urma acestui eveniment primesc în acest moment îngrijiri medicale de specialitate în 9 spitale din 6 localităţi.

Ministerul reaminteşte familiilor victimelor accidentului rutier că a activat două linii telefonice dedicate – 0730.717.970 şi 021.431.15.98 în cadrul Unităţii de Alertă a Centrului Consular de Crize.

Conform sursei citate, de la activarea numerelor de telefon de urgenţă dedicate acestui accident s-au primit zeci de apeluri din partea rudelor apropiate şi a membrilor de familie a celor implicaţi în accident. Centrul Consular de Crize a furnizat informaţii actualizate privind starea de sănătate şi locaţia celor implicaţi, informaţiile fiind culese, în mod direct, de către membrii misiunilor diplomatice din Franţa (Ambasada României la Paris, Consulatul General de la Marsilia şi consulul onorific la Nisa), dar şi în urma colaborării cu autorităţile franceze.

Ministerul Afacerilor Externe mulţumeşte autorităţilor franceze pentru ajutorul neîntârziat acordat tuturor cetăţenilor români implicaţi în nefericitul eveniment.

Ponta a afirmat că în afara anchetei demarate de autorităţile franceze, autorităţile române vor analiza împrejurările şi condiţiile tehnice care au dus la producerea accidentului.

"Ministrul de Interne m-a informat despre faptul că, de azi, au început verificările referitoare la respectarea condiţiilor legale în care s-a efectuat acest transport de persoane, firmele care au fost implicate, evident respectarea condiţiilor tehnice, şi, în colaborare cu autorităţile din Franţa, urmează să stabilim în cel mai scurt timp ce a stat la baza prodeucerii acestui accident, eventuale vinovăţii, şi mai ales măsuri de luat imediat pentru a se evita pe cât posibil asemenea incidente în viitor", a mai spus premierul.

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat decesul unui cetăţean român în accidentul din Franţa, fără a preciza vârsta acestuia, la care se adaugă patru răniţi grav, 27 de răniţi cu diverse forme de traumatisme care nu pun viaţa în pericol şi opt persoane cu traumatisme uşoare.

"Conform datelor transmise de autorităţile franceze este vorba despre patru răniţi grav, 27 de persoane cu diverse forme de traumatisme, care nu pun viaţa în pericol, opt persoane cu traumatisme uşoare şi un decedat. Autorităţile franceze au intervenit prompt cu toate mijloacele necesare, în momentul de faţă toate victimele au fost evacuate şi se află sub îngrijire medicală de specialitate", precizează un comunicat al MAE remis agenţiei MEDIAFAX.

Ambasada României la Paris va acorda sprijin pentru repatrierea persoanelor afectate de accident.

La faţa locului s-au deplasat şi sunt prezenţi atât consulul general al României la Marsilia, cât şi consulul onorific al României la Nisa.

Atât Ambasada României la Paris, cât şi Consulatul General al României la Marsilia menţin legătura permanent cu autorităţile franceze implicate.

Pentru a veni în sprijinul familiilor victimelor accidentului rutier din Franţa, Ministerul Afacerilor Externe a activat Unitatea de Alertă din cadrul Centrului Consular de Crize, existent în MAE, şi a pus la dispoziţia familiilor cetăţenilor români implicaţi în accident două linii telefonice dedicate - 0730.717.970 şi 021.431.15.98.

Potrivit MAE, accidentul rutier a avut loc în jurul orei locale 09.30, pe autostrada A8, în dreptul localităţii Vidauban (lângă Marsilia), fiind implicat un autocar transportând 40 de cetăţeni români, care se deplasa din direcţia Madrid către România.

Din datele preliminare cauza probabilă a accidentului ar fi explozia unui pneu, autocarul răsturnându-se şi intrând pe contrasens, mai precizează comunicatul MAE.

Premierul Victor Ponta a convocat, duminică după-amiază, la Guvern, o celulă de criză formată din miniştrii Internelor, Afacerilor Externe, Sănătăţii şi secretarul de stat Raed Arafat, urmare a accidentului din Franţa în care a fost implicat un autocar în care se aflau cetăţeni români.

Autocarul care transporta cetăţeni români implicat în accidentul din Franţa aparţinea unei firme din Bistriţa şi fusese închiriat unei firme din Suceava, deplasându-se din direcţia Madrid spre România, a informat duminică Ministerul român de Externe, la solicitarea MEDIAFAX.

Un bebeluş a murit după răsturnarea autocarului cu pasageri români în sud-estul Franţei, alte 30 de persoane fiind în stare gravă, dintre care trei în stare critică, a relatat ziarul local Var Matin, în ediţia online.

"Suntem în contact cu autorităţile franceze, ştim că s-a montat la locul accidentului un spital de campanie, au fost implicaţi 100 de pompieri, patru elicoptere. E o mobilizare extraordinară, al ajutorului medical şi logistic, autorităţile franceze sunt foarte eficiente din acest punct de vedere", a declarat pentru MEDIAFAX, Ioan Morar, consulul general al României la Marsilia.

El a adăugat că printre pasagerii autovehiculului se aflau şi copii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici