Accidentul provocat de angajatul Ambasadei Rusiei: Diplomatul rus urmează să părăsească România în scurt timp. Autorităţile ruse nu au dat răspuns pozitiv cererii MAE

Diplomatul rus implicat în accidentul auto care a avut loc duminică în Bucureşti urmează să părăsească teritoriul României în scurt timp, informează MAE, precizând că a făcut de urgenţă un demers pe lângă ambasadorul rus în care a subliniat că nu se justifică o plecare imediată a diplomatului.

787 afișări
Imaginea articolului Accidentul provocat de angajatul Ambasadei Rusiei: Diplomatul rus urmează să părăsească România în scurt timp. Autorităţile ruse nu au dat răspuns pozitiv cererii MAE

Accidentul provocat de angajatul Ambasadei Rusiei: Diplomatul rus urmează să părăsească România în scurt timp (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

MAE român precizează că din informaţiile parvenite ulterior întrevederii de la MAE dintre ambasadorul Federaţiei Ruse, Oleg Malghinov, şi secretarul de stat Bogdan Aurescu, a rezultat că diplomatul rus implicat în accidentul rutier de duminică "urmează să părăsească teritoriul României în scurt timp".

"MAE a făcut de urgenţă un demers pe lângă ambasadorul rus, subliniind că nu se justifică o plecare imediată a diplomatului, acesta beneficiind oricum de imunitate diplomatică", menţionează un comunicat MAE transmis MEDIAFAX.

În opinia MAE, transmisă părţii ruse, un astfel de gest intempestiv este de natură să afecteze negativ percepţia publică asupra modului de abordare şi disponibilităţii părţii ruse faţă de acest caz.

De asemenea, MAE a subliniat că, în condiţiile în care Convenţia de la Viena garantează libera circulaţie a tuturor diplomaţilor, inclusiv ieşirea de pe teritoriu statului de reşedinţă, iar România trebuie să respecte pe deplin această normă juridică, responsabilitatea pentru efectele generate revine integral şi exclusiv părţii ruse.

În întâlnirea de miercuri solicitată de ambasadorul Malghinov, acesta i-a transmis lui Bogdan Aurescu că "autorităţile ruse de resort vor efectua o investigaţie minuţioasă şi detaliată în speţă, în acest scop fiind luată decizia de încetare a mandatului la Bucureşti al diplomatului în cauză şi rechemarea lui imediată în Rusia".

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malghinov, a comunicat, într-o întâlnire cu secretarul de stat Bogdan Aurescu, că autorităţile ruse nu sunt în măsură să dea un răspuns pozitiv solicitării MAE privind ridicarea imunităţii diplomatului rus implicat în accidentul auto de duminică.

"Ambasadorul Malghinov a comunicat faptul că autorităţile ruse nu sunt în măsură să dea un răspuns pozitiv solicitării formulate de Ministerul Afacerilor Externe al României", precizează un comunicat MAE remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

În întâlnirea solicitată de ambasadorul Malghinov, acesta i-a transmis lui Bogdan Aurescu că "autorităţile ruse de resort vor efectua o investigaţie minuţioasă şi detaliată în speţă, în acest scop fiind luată decizia de încetare a mandatului la Bucureşti al diplomatului în cauză şi rechemarea lui imediată în Rusia".

Ambasadorul rus a reiterat "regretul sincer al părţii ruse pentru consecinţele grave ale accidentului şi profunda compasiune faţă de victima accidentului, rudele şi cei apropiaţi". Ambasadorul rus a exprimat şi speranţa că relaţiile bilaterale nu vor fi afectate, menţionează comunicatul MAE.

De asemenea, Aurescu "a reacţionat exprimând regretul puternic al autorităţilor române pentru faptul că partea rusă nu a acceptat solicitarea părţii române, mai ales având în vedere că renunţarea la imunitatea de jurisdicţie este o posibilitate prevăzută de Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice din 18 aprilie 1961".

Oficialul român "a adresat solicitarea ca Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti şi diplomatul în cauză să coopereze pe deplin cu autorităţile competente pentru derularea în cele mai bune condiţii a procedurilor legale prevăzute de legislaţia română în vederea stabilirii circumstanţelor accidentului".

Totodată, ambasadorului rus i-a fost transmisă "solicitarea părţii române ca autorităţile judiciare ruse să adopte măsurile necesare pentru judecarea diplomatului în cauză în cel mai scurt timp, în aplicarea prevederilor relevante ale Convenţiei de la Viena din1961, pe baza elementelor de probă existente şi a constatărilor organelor de anchetă române".

Aurescu a reiterat "sensibilitatea deosebită a subiectului, subliniind inclusiv declaraţiile cele mai recente, din cursul zilei de 24 octombrie, pe această temă ale prim-ministrului României, Victor Ponta".

"Astfel, secretarul de stat a menţionat că România respectă convenţiile internaţionale la care este parte, dar pretinde să fie respectată ca stat în relaţiile internaţionale. De asemenea, a arătat că autorităţile române vor acorda toată atenţia, în mod activ, evoluţiilor legate de acest caz", mai precizează comunicat MAE transmis miercuri.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a remis, marţi, o Notă Verbală prin care se solicită autorităţilor Federaţiei Ruse retragerea imunităţii de jurisdicţie a diplomatului implicat în accidentul auto de duminică.

Premierul Ponta a declarat anterior că ministrul de Externe, Titus Corlăţean, trebuie să ia toate măsurile permise de convenţiile internaţionale pentru ca persoana vinovată să plătească, dacă accidentul în care o tânără a fost lovită de un autoturism al Ambasadei Federaţiei Ruse constituie o infracţiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici