Accidentul provocat de angajatul Ambasadei Rusiei - Ponta: Respectăm convenţii, dar şi noi să fim respectaţi

Premierul Victor Ponta a declarat din nou, miercuri, că persoana vinovată trebuie să plătească pentru accidentul în care o tânără a fost lovită de un autoturism al Ambasadei Federaţiei Ruse, arătând că România respectă convenţiile internaţionale, dar doreşte în acelaşi timp să fie respectată ca ţară

479 afișări
Imaginea articolului Accidentul provocat de angajatul Ambasadei Rusiei - Ponta: Respectăm convenţii, dar şi noi să fim respectaţi

Ponta despre accidentul produs de un diplomat rus: Respectăm convenţii, dar şi noi să fim respectaţi (Imagine: Octav Ganea / MediafaxFoto)

"Sunt nişte convenţii internaţionale pe care România le respectă, dar vreau să fim respectaţi ca ţară. Aş vrea ca cei care comit fapte ilegale să plătească, în România sau în ţara lor de origine, cum spune convenţia internaţională, dar să nu mai trecem din nou prin traume, să constatăm că cineva încalcă legea şi după aceea este declarat nevinovat", a spus Ponta, în şedinţa de guvern.

El a arătat că este importantă poziţia României "de principiu".

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a remis o Notă Verbală prin care se solicită autorităţilor Federaţiei Ruse retragerea imunităţii de jurisdicţie a diplomatului implicat în accidentul auto de duminică.

Corlăţean l-a convocat marţi pe ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Oleg Malghinov, în legătură cu accidentul de circulaţie produs la 21 octombrie de un diplomat rus din cadrul ambasadei.

Corlăţean "a exprimat şi profunda preocupare a autorităţilor române faţă de accidentul in care a fost grav rănit un cetăţean român şi a subliniat necesitatea ca agenţii diplomatici acreditaţi în România, în conformitate cu dreptul internaţional în materie, să respecte legislaţia şi regulamentele în vigoare din statul de reşedinţă".

Titus Corlăţean a precizat, într-o declaraţie la sediul MAE, că ambasadorul Rusiei şi-a exprimat regretul pentru accidentul de duminică şi pentru consecinţele acestuia.

Ministrul a spus că diplomatul rus a dat asigurări că cererea va fi transmisă foarte rapid la Moscova şi va fi analizată.

Ministrul român declarase anterior, în cursul zilei, că MAE analizează posibilitatea de a solicita ridicarea imunităţii diplomatului rus.

El a arătat că, din informaţiile părţii române, diplomatul rus s-ar fi sustras de la proba cu etilotestul după accident şi a apreciat că acesta ar fi trebuit totuşi să accepte testul, pentru a înlătura orice dubiu, chiar dacă are dreptul de a se prevala de imunitate în astfel de cazuri.

Premierul Ponta a declarat anterior că ministrul de Externe, Titus Corlăţean, trebuie să ia toate măsurile permise de convenţiile internaţionale pentru ca persoana vinovată să plătească, dacă accidentul în care o tânără a fost lovită de un autoturism al Ambasadei Federaţiei Ruse constituie o infracţiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici