Acţiune caritabilă pentru copiii romi din Teleorman, INTERZISĂ în şcoală. Inspectoratul Şcolar: E regretabil

O acţiune de recompensare a copiilor romi pentru implicarea în activităţile şcolare s-a desfăşurat în curtea unui localnic din Blejeşti, judeţul Teleorman, după ce conducerea şcolii a interzis evenimentul, considerând că este unul politic. IŞJ spune că e regretabil că s-a întâmplat aşa ceva.

218 afișări
Imaginea articolului Acţiune caritabilă pentru copiii romi din Teleorman, INTERZISĂ în şcoală. Inspectoratul Şcolar: E regretabil

Acţiune caritabilă pentru copiii romi din Teleorman, INTERZISĂ în şcoală. Inspectoratul Şcolar: E regretabil

Partida Romilor Teleorman derulează, în perioada 19 – 26 octombrie, o acţiune mai amplă de sprijinire a copiilor romi care merg la şcoală, „Ghiozdanul cu surprize”, aceasta având ca obiectiv recompensarea şi sprijinirea copiilor de etnie romă care fac efortul de a merge la şcoală şi de a se implica în activitatea şcolară.

Fondurile acţiunii vin de la Guvernul României şi sunt alocate minorităţilor naţionale.

În judeţul Teleorman, organizatorii s-au confruntat cu reticenţa autorităţilor locale şi şcolare, deşi reprezentantul Partidei Romilor din Teleorman, Mielu Lixandru, a arătat că la şcoala din Blejeşti a avut, în prealabil, o discuţie cu directorul şcolii, Petrică Trancan, care a agreat, în primă fază, propunerea organizatorilor evenimentului şi chiar i-a ajutat să identifice copiii romi din fiecare clasă.

Cu o zi înainte de eveniment, însă, acesta a anunţat organizatorii că evenimentul nu se va mai putea desfăşura în şcoală, pentru că primarul localităţii „nu-şi doreşte să se facă politică în şcoală şi nici să se simtă prost copiii de români din şcoală”.

Astfel, Mielu Lixandru a fost obligat să găsească urgent o altă soluţie, toate darurile pentru copii fiind deja achiziţionate, astfel că evenimentul s-a desfăşurat în curtea unui localnic de etnie romă.

„În preziua evenimentului, directorul şcolii ne-a anunţat telefonic că primarul localităţii nu va permite copiilor şi părinţilor acestora să primească darurile în şcoală şi nici măcar în curtea acesteia, sub motivul penibil că nu doreşte să se facă politică în şcoală. Până la urmă, am reuşit să mutăm repede evenimentul în curtea unui lider local de-al nostrum”, a declarat preşedintele Partidei Romilor Teleorman, Mielu Lixandru pentru MEDIAFAX.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, responsabilul de relaţii cu presa din cadrul Inspectoratului Şcolar Teleorman, Oana Stoicescu, a declarat că, din punctul de vedere al Inspectoratului „e regretabil ce s-a întâmplat”.

„Este regretabil ce s-a întâmplat. Însă vineri, 19 octombrie, doamna inspector şcolar general a fost informată şi a discutat şi cu domnul primar şi cu domnul director al şcolii. Şi s-a propus o zi în care să nu fie prezenţi şi ceilalţi copii, care nu sunt de etnie romă. Se ofereau şi pacheţele de mâncare, şi probabil au făcut asta ca să nu vadă şi ceilalţi. Decizia a fost luată, de fapt, de unitatea şcolară. Inspectoratul Şcolar nu a fost implicat în niciun fel în activitate. Şcoala a răspuns acestei propuneri, nu Inspectoratul”, a spus Stoicescu.

Primarul din Blejeşti, Narcis Cătălin Pietreau, nu a putut fi contactat pentru a explica de ce a luat decizia de a interzice acţiunea caritabilă în şcoală.

Acţiunea de sprijinire a copiilor de etnie romă care merg la şcoală va continua în Teleorman până pe 26 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici