Acţiunea Coaliţiei "Opriţi Codurile" în procesul intentat Guvernului, respinsă

Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea Coaliţiei "Opriţi Codurile" care a dat în judecată Executivul şi Ministerul Justiţiei, acuzând încălcarea legii transparenţei şi faptul că adoptarea codurilor prin hotărâri de Guvern s-a făcut fără existenţa unor avize.

17 afișări
Imaginea articolului Acţiunea Coaliţiei "Opriţi Codurile" în procesul intentat Guvernului, respinsă

Acţiunea Coaliţiei "Opriţi Codurile" în procesul intentat Guvernului, respinsă (Imagine: Mediafax Foto)

Decizia Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă.

Coaliţia de organizaţii neguvernamentale "Opriţi codurile!" a dat în judecată, în 13 aprilie, Executivul şi Ministerul Justiţiei. În cererea de chemare în judecată, depusă la Secţia de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Bucureşti, ONG-urile acuză Executivul de încălcare a Legii transparenţei, dar şi a Legii 24/2000 care reglementează tehnica legislativă, reprezentanţii organizaţiilor spunând că adoptarea codurilor prin hotărâri de Guvern s-a făcut fără existenţa unor avize.

Pe lânge cele două legi, ONG-urile au mai reclamat şi încălcarea mai multor hotărâri de Guvern conţinând prevederi tehnice.

Mai multe ONG-uri au depus, în 24 martie, la sediul Executivului, o plângere prealabilă acţiunii în instanţă, cerând premierului Emil Boc să retragă codurile civil, penal, de procedură civilă şi de procedură penală din dezbaterea Parlamentului, acuzând deficienţe grave ale acestora.

Plângerea prealabilă înaintată Guvernului era semnată de reprezentanţii Centrului pentru Resurse Juridice şi Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) şi susţinută de alte 11 organizaţii nonguvernamentale: Transparency International (TI) România, Institutul pentru Politici Publice (IPP), Asociaţia Jurnaliştilor din România (AJR), Federaţia Română a Jurnaliştilor "MediaSind", Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Clubul Român de Presă (CRP), Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP), Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale (CENTRAS), Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CRPP) şi Asociaţia Pro Democraţia (APD).

Guvernul a aprobat, în 22 iunie, forma finală a Codurilor Penal şi Civil, acceptând 23 de amendamente dintr-un total de 50 depuse, dintre care 18 la Codul Civil şi 5 la Codul Penal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici