Actriţa Eugenia Bosânceanu a murit la vârsta de 93 de ani

Actriţa Eugenia Bosânceanu, care a jucat în filmele unora dintre cei mai importanţi regizori români, de la Sergiu Nicolaescu la Cristian Mungiu, a decedat pe 24 decembrie, la vârsta de 93 de ani, potrivit unui anunţ al Uniunii Teatrale din România (UNITER).

2965 afișări
Imaginea articolului Actriţa Eugenia Bosânceanu a murit la vârsta de 93 de ani

Actriţa Eugenia Bosânceanu a murit la vârsta de 93 de ani

Actriţa de teatru şi film Eugenia Bosânceanu a fost înmormântată miercuri, la prânz, la Cimitirul Sfânta Vineri din Bucureşti.

Eugenia Bosânceanu şi-a început cariera artistică înainte de a termina facultatea - în anul al doilea, ca urmare a unui examen, Alexandru Finţi, directorul Teatrului Armatei a angajat-o fără să clipească. După şapte ani de teatru, în 1957, actriţa a debutat în cinema cu un mic rol în "Ciulinii Bărăganului", o ecranizare după romanul omonim al lui Panait Istrati, o coproducţie româno-franceză coregizată de Louis Daquin şi Gheorghe Vitanidis, selecţionată în competiţia Festivalului de la Cannes.

După un rol în primul lungmetraj de ficţiune al lui Mircea Săucan, "Când primăvara e fierbinte" (1960), Eugenia Bosânceanu a colaborat la o nouă coproducţie româno-franceză - şi tot o ecranizare după Panait Istrati -, "Codin" (1963), în regia elveţianului Henri Colpi. A urmat un rol în ultimul film realizat de Victor Iliu, "Comoara din Vadul Vechi" (1964), ocazie cu care l-a cunoscut pe Lucian Pintilie, pe atunci debutant în cinema ca asistent de regie şi care avea să-i ofere, în timp, roluri în două dintre filmele sale seminale - "Duminică la ora 6" (1966) şi "Balanţa" (1992).

De altfel, talentul uriaş ce i-a permis să joace personaje extrem de diferite i-a adus actriţei colaborări multiple cu câţiva dintre cei mai importanţi şi mai prolifici regizori români de dinainte şi după 1989: Mircea Mureşan ("Răscoala" şi "Baltagul" - unde a asigurat vocea Vitoriei Lipan), Sergiu Nicolaescu ("Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte", "Pentru patrie", "Triunghiul morţii" şi "15"), Mircea Moldovan ("Viforniţa", "Pintea", "Totul se plăteşte" şi "Expediţia"), Maria Callas Dinescu ("De bunăvoie şi nesilit de nimeni", "Bunicul şi doi delincvenţi minori" şi "Marele premiu"), Malvina Urşianu ("Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu" şi "Liniştea din adâncuri"), Mircea Drăgan ("Raliul" şi "Atac în bibliotecă"), Cristian Mungiu ("Occident" şi "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile") şi Călin Peter Netzer ("Maria", "Medalia de onoare" şi "Poziţia copilului").

Pentru cariera sa impresionantă, actriţa Eugenia Bosânceanu a fost omagiată în 2015 cu premiul Gopo pentru întreaga activitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici