Acuzaţiile de plagiat în cazurile lui Petre Tobă şi Florentin Pandele, reanalizate de o nouă comisie. CNATDCU a respins rapoartele care spuneau că aceştia nu au plagiat - VIDEO

Acuzaţiile de plagiat în cazul lui Petre Tobă şi al lui Florentin Pandele vor fi reanalizate de o nouă comisie formată din personalităţi din exteriorul CNATDCU, a decis Consiliul General CNATDCU.

1857 afişări
Imaginea articolului Acuzaţiile de plagiat în cazurile lui Petre Tobă şi Florentin Pandele, reanalizate de o nouă comisie. CNATDCU a respins rapoartele care spuneau că aceştia nu au plagiat - VIDEO

Acuzaţiile de plagiat în cazul lui Petre Tobă şi Florentin Pandele, reanalizate de o nouă comisie

Rapoartele comisiilor de lucru în cazul lui Petre Tobă şi Florentin Pandele, care stipulau că aceştia nu au plagiat, au fost respinse de Consiliul General al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

"29 de voturi au fost împotriva celor două rapoarte, au fost de respingere a celor două rapoarte, două voturi au fost pentru acceptarea celor două rapoarte şi restul au fost abţineri. Deci o primă concluzie a şedinţei de astăzi şi rezoluţie a fost respingerea celor două rapoarte. Cele două rapoarte au fost respinse. Pentru ca lucrurile să fie mai clare şi pentru a se putea elimina, pentru a avea o imagine încă mai clară pentru noi şi pentru persoanele implicate , Consiliul General a votat, cu o singură abţinere, ca preşedintele CNATDCU să numească o nouă comisie din personalităţi din exteriorul Consiliului General care să dea un verdict final", a declarat vicepreşedintele CNATDCU, Marius Andruh.

Potrivit acestuia, noile comisii de specialitate vor fi numite cât se poate de repede, în aproximativ zece zile. "Membrii comisiei externe pot fi şi din altă ţară cu condiţia să înţeleagă limba română", a precizat academicianul.

"Cele două rapoarte sunt incomplete, pe alocuri superficiale, argumentele prezentate nu sunt concludente şi din păcate au contradicţii care generează confuzii periculoase pentru etica cercetării ştiinţifice. De pildă, se recunoaşte că anumite pasaje, propoziţii sunt preluate din alte surse , dar nu sunt recunoascute ca plagiat. Pe urmă, unele concluzii pot să fie periculoase pentru buna funcţionare, cum îmi place mie să spun, a institutţiei doctoratului la noi în ţară", a mai precizat vicepreşedintele CNATDCU, Marius Andruh.

Întrebat ce teze de doctorat mai sunt în analiza CNATDCU, Marius Andruh a răspuns: "Sunt mai multe şi aici e grav pentru că e vorba de un întreg sistem care trebuie însănătoşit şi acest lucru trebuie să se facă nu doar la nume sonore. O teză în zona ştiinţelor tehnice, una la ştiinţe medicale, la comisia de apărare. Nu vreau să trăiţi cu impresia că întregul sistem e corupt şi nu se mai întâmplă lucruri bune", a mai spus Andruh.

Petre Tobă, fost ministru al Afacerilor Interne în Cabinetul Cioloş, este pe lista demnitarilor asupra cărora există suspiciuni că şi-ar fi plagiat lucrările de doctorat. Potrivit informaţiilor apărut în spaţiul public, acesta ar fi copiat din diverse lucrări peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat "Poliţia Română - Forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale". Comisia de specialitate din cadrul CNATDCU a stabilit la data de 01 septembrie că Tobă nu a plagiat, propunerea specialiştilor fiind de păstrarea a titlului de doctor.

În ceea ce îl priveşte pe primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, verificările au fost demarate în urma unei analize realizată de PressOne în care se susţinea că peste o treime din teza de doctorat în Ştiinţe Militare - "România şi noile provocări generate de integrarea europeană" - semnată şi susţinută la Universitatea Naţională de Apărare (UNAp) în 2008 este copiată din alte surse. Este vorba despre cel de-al doilea doctorat al lui Florentin Pandele, după cel obţinut în noiembrie 2007 la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici