Administraţia Naţională a Penitenciarelor, despre aducerea lui Năstase la CAB fără cătuşe: Imobilizarea, doar pentru deţinuţii cu risc

Administraţia Naţională a Penitenciarelor spune că Adrian Năstase a fost dus, miercuri, de la Penitenciarul Spital Jilava la Curtea de Apel Bucureşti fără cătuşe întrucât "mijloacele de imobilizare se aplică persoanelor private de libertate care prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului".

1636 afișări
Imaginea articolului Administraţia Naţională a Penitenciarelor, despre aducerea lui Năstase la CAB fără cătuşe: Imobilizarea, doar pentru deţinuţii cu risc

Administraţia Naţională a Penitenciarelor, despre aducerea lui Năstase la CAB fără cătuşe: Imobilizarea, doar pentru deţinuţii cu risc

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au făcut aceste precizările după ce presa a relatat că Adrian Năstase a fost adus fără cătuşe de la Penitenciarul Spital Jilava la Curtea de Apel Bucureşti, unde s-a judecat o contestaţie a fostului premier.

"Mijloacele de imobilizare se aplică persoanelor private de libertate care prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului şi, cu aprobarea directorului penitenciarului, în cazuri justificate pentru celelalte persoane private de libertate pe timpul deplasării de la mijlocul de transport la camera de arest şi de la aceasta până la boxa amenajată în sala de şedinţă sau camera de audiere, putând fi scoase la solicitarea organului judiciar (temei legal art. 202 - Ordin nr. 1676/C din 24 iunie 2010 pentru aprobarea Regulamentului privind siguranţa locurilor de deţinere din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor)", se arată într-un comunicat de presă al ANP remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

ANP precizează că, potrivit articolul 37 din Legea 275/2006 privind executarea pedepselor, persoanele condamnate pot fi temporar imobilizate, cu mijloacele din dotare, pentru a preveni un pericol real şi concret, în următoarele situaţii: pentru a împiedica evadarea sau actele violente ale deţinuţilor sau pentru a întrerupe acţiunile de vătămare corporală a altei persoane sau a sa ori de distrugere a unor bunuri.

Cazurile care justifică, potrivit dispoziţiilor legale, aplicarea mijloacelor de imobilizare sunt atunci când deţinutul "manifestă o stare vizibilă de tulburare psihică, se autorăneşte sau ameninţă că se va autorăni în timpul pregătirii în vederea prezentării sau pe timpul efectuării deplasării, pune în pericol viaţa sau integritatea corporală a membrilor personalului, a altor persoane private de libertate, a membrilor completului de judecată ori a altor persoane aflate în sediul instituţiei sau refuză să execute dispoziţiile legale date de personalul din compunerea escortei cu privire la prezentarea în faţa organelor judiciare", a precizat ANP.

Reprezentanţii ANP mai spun că administraţia locului de deţinere are obligaţia ducerii la îndeplinire a dispoziţiilor organelor judiciare atunci când se solicită prezentarea persoanelor private de libertate în faţa acestora pentru efectuarea diferitelor acte procesuale.

Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii", a fost dus, miercuri dimineaţă, de la Penitenciarul Spital Jilava la Curtea de Apel Bucureşti, fiind citat într-un dosar privind o contestaţie la executarea pedepsei.

La intrarea în sediul Curţii de Apel Bucureşti, Adrian Năstase nu a făcut declaraţii, el spunând doar că se simte mai bine. Năstase a fost aplaudat la intrarea în sala de judecată de unele dintre persoanele prezente.

La Curtea de Apel Bucureşti au venit soţia şi fiul cel mare al lui Adrian Năstase, precum şi rude şi prieteni ai acestuia.

După ce a spus în faţa instanţei că îşi retrage recursul, Adrian Năstase a fost dus înapoi la Penitenciarul Spital Jilava.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici