Adrian Năstase, audiat la Curtea de Apel Bucureşti. Fostul premier şi-a retras recursul - VIDEO

Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii", a fost adus, miercuri dimineaţă, la Curtea de Apel Bucureşti, care judecă recursul avocaţilor fostului premier în cazul contestaţiei la executarea pedepsei. Năstase şi-a retras recursul de la Curtea de Apel Bucureşti, avocaţii acestuia cerând instanţei să constate ca executate şi cele şase zile în care fostul premier a stat internat la Spitalul Floreasca, înainte de a fi dus la Penitenciarul Spital Rahova.

4008 afișări
Imaginea articolului Adrian Năstase, audiat la Curtea de Apel Bucureşti. Fostul premier şi-a retras recursul - VIDEO

Adrian Năstase, audiat la Curtea de Apel Bucureşti. Fostul premier şi-a retras recursul

Avocatul Ion Cazacu a declarat, la finalul şedinţei de judecată, că Adrian Năstase şi-a retras recursul, considerând că nu mai este cazul să ţină o contestaţie în cazul unei decizii care şi-a produs efectele.

El a spus că decizia de a-l cita pe Adrian Năstase la instanţă pentru judecarea acestui recurs este legală, însă se putea trece peste acest lucru.

"Cred că aducerea lui este uşor forţată", a spus Ion Cazacu, precizând însă că judecătorul a arătat că dacă exista la dosar un certificat medical din care să rezulte că Adrian Năstase nu se poate prezenta la instanţă, acesta nu mai era adus.

Avocatul a precizat că se solicită instanţei să constate ca executate cele şase zile în care Adrian Năstase a stat internat la Spitalul Floreasca. El a precizat că în 20 iunie i-a fost înmânat mandatul de executare, lucru consemnat în documentele anchetatorilor, iar din acel moment a fost arestat şi a stat sub pază la Spitalul Floreasca până în 26 iunie, când a fost transferat la Penitenciarul Spital Rahova.

"Este normal să se scadă din pedeapsă cele şase zile în care a stat la Spitalul Floreasca", a spus avocatul Ion Cazacu.

El a mai spus că Adrian Năstase este în monitorizare medicală, ia peste 20 de pastile, iar după vindecarea rănilor de la gât, rămân celelalte boli de care suferă.

"Adrian Năstase se află la secţia de cardiologie la Jilava. Este o secţie medicală, sunt acolo medici specialişti cardiologi", a precizat Ion Cazacu.

După ce Adrian Năstase a spus în faţa instanţei că îşi retrage recursul, acesta a fost dus de la Curtea de Apel Bucureşti înapoi la Penitenciarul Spitalului Jilava.

Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii", a fost adus, miercuri dimineaţă, în jurul orei 9.00, la Curtea de Apel Bucureşti. La intrarea în sediul Curţii de Apel Bucureşti, Adrian Năstase nu a făcut declaraţii, el spunând doar că se simte mai bine.

Năstase a fost aplaudat la intrarea în sala de judecată de unele dintre persoanele prezente.

La Curtea de Apel Bucureşti au venit soţia şi fiul cel mare al lui Adrian Năstase, precum şi rude şi prieteni ai acestuia.

În 26 iunie, Tribunalul Bucureşti a constatat că nu există niciun impediment de punere în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de închisoare în cazul fostului premier. În urma acestei decizii, Adrian Năstase a fost dus de la Spitalul Floreasca la Penitenciarul Spital Rahova, fiind astfel pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei.

Decizia a fost contestată de avocaţii lui Adrian Năstase la Curtea de Apel Bucureşti, care judecă miercuri recursul.

Adrian Năstase a fost adus miercuri dimineaţă, în jurul orei 9.00, de la Penitenciarul Spital Jilava la Curtea de Apel Bucureşti, el urmând să dea o declaraţie în faţa instanţei.

Fostul premier nu a făcut declaraţii, el spunând doar că se simte mai bine.

Adrian Năstase a fost aplaudat la intrarea în sala de judecată de unele dintre persoanele prezente.

La Curtea de Apel Bucureşti au venit soţia şi fiul cel mare al lui Adrian Năstase, precum şi rude şi prieteni ai acestuia.

În 17 iulie, Adrian Năstase a fost transferat de la Penitenciarul Spital Rahova la Penitenciarul Spital Jilava, din cauza afecţiunilor medicale cronice de care suferă, fiind cazat în Secţia Boli Interne, cu o altă persoană privată de libertate, într-o cameră prevăzută cu şase paturi şi grup sanitar propriu.

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În seara aceleiaşi zile, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, la locuinţa sa din strada Zambaccian. El a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 până în 26 iunie, când a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova. În 21 iunie, Năstase a fost operat de o echipă din care au făcut parte şi medicii Ioan Lascăr şi Şerban Brădişteanu.

Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie verifică procedura derulată de cei doi poliţişti care au mers la locuinţa lui Năstase pentru a pune în executare mandatul de condamnare a acestuia, de la intrarea în imobilul din strada Zambaccian şi până la preluarea fostului premier de către ambulanţă, după tentativa de sinucidere.

Procurorul general, Codruţa Kovesi, declara, în 26 iunie, că există suspiciuni cu privire la diagnosticul pus fostului premier Adrian Năstase şi că urmează să fie verificate toate actele medicale.

Tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase, în urma căreia acesta a fost internat şi operat la Floreasca, a generat unele suspiciuni în spaţiul public legate de îngrijrile de care ar fi avut nevoie fostul premier şi de diagnosticul lui.

Adrian Năstase a fost audiat, în 16 iulie, la Penitenciarul Rahova în legătură cu tentativa sa de sinucidere din seara de 20 iunie, când poliţiştii au venit la domiciliul său pentru a pune în executare mandatul de încarcerare.

Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" a transmis procurorilor, în 13 iulie, concluziile raportului de expertiză medico-legală în acest caz.

Medicul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Floreasca, managerul spitalului, Radu Macovei, medicul Simona Bragadireanu, de la secţia Anestezie Terapie Intenvisă (ATI), Gheorghe Dumitru, adjunct al şefului Poliţiei Capitalei, Nicolae Costea şi Marian Apostol, ofiţeri de poliţie judiciară în cadrul Poliţiei Capitalei, sunt cercetaţi de procurorii DNA pentru favorizarea lui Adrian Năstase.

Aceştia sunt acuzaţi că au îngreunat şi au încercat să zădărnicească executarea pedepsei aplicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fostului premier Adrian Năstase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici